Skip to content
Politică

Orban stinge fitilul zilei din PNL. Ce a discutat în spatele ușilor închise EXCLUSIV

specialarad.ro

Președintele PNL, Ludovic Orban, a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a stins fitilul zilei din Partidul Național Liberal.

Amintim că liderul PNL a vorbit marți despre noile condiții drastice pe care li le-a impus colegilor de partid în legătură cu proiectele legislative inițiate de către PSD.

„În momentul în care un parlamentar vrea să iniţieze un proiect de lege, pentru îmbunătăţirea proiectului de lege să apeleze la susţinerea comisiei de specialitate în domeniul în care vrea să iniţieze acel proiect de lege, să informeze liderul de grup atât la Cameră, cât şi la Senat, în funcţie de calitatea pe care o are de deputat sau de senator, să furnizeze împreună cu comisia de specialitate o argumentaţie pentru susţinerea necesităţii acestui proiect de lege şi le-am mai solicitat colegilor mei să nu mai semneze alături de PSD proiecte legislative, ci, dacă au proiecte legislative bune, să le iniţieze în numele PNL”, a afirmat Ludovic Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL, citat de Adevărul.ro.

Ei bine, la finalul aceluiași articol, site-ul amintit publica o informație pe surse, potrivit căreia, la ședința de marți a Biroului Executiv (BEx) al PNL, Orban ar fi fost întrebat de către vicepreşedintele Florin Roman ce se întâmplă dacă unii PSD-işti ar veni cu o iniţiativă bună, nu controversată, iar Orban i-ar fi răspuns că nici acelea nu trebuie susţinute.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu ambii politicieni, pentru clarificări legate de acest zvon. Ambii au negat, oferind detalii despre cele discutate în spatele ușilor închise.

„Nu este adevărat. Această întrebare nu mi s-a pus. Discuția a fost în sensul următor: le-am spus foarte clar: niciodată un PSD-ist, când o să aibă o inițiativă locală sau națională cu impact, nu va veni la noi să o semnăm, pentru că PSD-iștii nu vor dori să împartă cu noi avantajele electorale ale unui proiect de lege bun. Ei vor veni la noi numai atunci când vor avea proiecte legislative în care vor să ne facă și pe noi responsabili de consecințele negative ale unor astfel de proiecte de lege. Asta a fost discuția – nici poveste de altceva!” a subliniat Orban.

Întrebat ce s-ar întâmpla totuși dacă un PSD-ist ar veni cu un proiect de lege bun, șeful PNL-iștilor nu a exclus ca și liberalii să își pună semnăturile pe asemenea inițiative de acte normative, însă a subliniat că mai întâi este necesar un acord în Partidul Național Liberal.

„Nu este obligatoriu să semnăm alături de ei. Dacă o propunere legislativă este bună, putem să votăm. Poziționarea partidului se face prin vot. N-avem ce să semnăm inițiative comune cu actualul partid de guvernământ și cu tovarășii de drum pe care îi au! Dacă avem inițiative pozitive, ele trebuie înaintate din partea parlamentarilor Partidului Național Liberal”, a arătat Orban.

O idee asemănătoare a fost exprimată și de deputatul Florin Roman.

„A fost următoarea discuție: domnul președinte Orban a solicitat ca niciun parlamentar PNL să nu mai semneze pe proiectele de lege ale PSD. Iar după dezbatere am ajuns la următoarea concluzie: ca parlamentarii PNL să respecte o procedură în baza unui regulament (pe care se lucrează acum și care va fi dezbătut cu colegii noștri), iar acolo unde sunt situații punctuale legate de județe (vă dau exemplu Brașovul, unde s-a votat terenul pentru spitalul regional), se poate semna cu acordul liderilor de grup. Dar pe proiectele mari, de interes național, suntem clar noi pe partea noastră, ei pe partea lor”, a relatat Roman pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *