Skip to content
Puterea Știrilor Video

Orban va pierde șefia PNL, susține Florin Roman: Aleșii locali, care l-au susținut frenetic în 2017, sunt acum dezamăgiți

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL Florin Roman îl contrazice pe președintele partidului, Ludovic Orban, potrivit căruia ar fi susținut de 36 de organizații județene pentru un nou mandat, precizând că „cifra asta este o poveste”. De asemenea, Florin Roman susține că, în comparație cu 2017, când Ludovic Orban a câștigat alegerile pentru președinția PNL, anul acesta situația se va schimba la 180 de grade pentru că, acum, liderul PNL nu va mai beneficia de susținerea aleșilor locali.

„În perioada următoare vom vedea și candidații. Vom putea vedea și programul. Evident că și echipa candidaților contează. Ludovic Orban a făcut diferența având o echipă formidabilă lângă el. La momentul respectiv, Ludovic Orban era un candidat susținut de mai toată baza partidului, însă aceasta va fi o problemă de data aceasta pentru Orban, pentru că foarte mulți dintre aleșii locali care l-au susținut în 2017 în mod frenetic se simt oarecum dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, de cum s-a făcut împărțeala în guvern, de faptul că anumite ministere care sunt esențiale pentru funcționarea primăriilor nu au fost menținute de către PNL. S-a cedat foarte ușor în anumite zone și aici Ludovic va avea o problemă.

Aleșii locali, în marea lor majoritate, nu mai trec peste lucrurile astea, dintr-un motiv foarte simplu: au și ei alegeri peste 4 ani și se gândesc că proiectele lor locale sunt puse în pericol de această harababură care a avut loc la împărțirea guvernului. Din păcate, foarte mulți candidați ai PNL își amintesc de aleșii locali, de primari, de viceprimari, de consilieri locali, de președinți de Consiliu Județean doar în momentul alegerilor, iar ulterior, 4 ani, acești oameni sunt lăsați să se descurce pe cont propriu.

Cred că va avea cele mai multe șanse în fruntea PNL acel om care cunoaște bine partidul, dar care este și un om de cuvânt în fața aleșilor locali și care atunci când promite, face”, spune Florin Roman.

Deputatul a negat afirmațiile liderului PNL potrivit cărora acesta ar beneficia de susținerea a 36 de organizații județene, susținând că această cifră ar fi „o poveste”.

„Dumneavoastră nu aveți de unde să știți, dar noi în partid știm. Dacă vă amintiți, în 2017, Cristi Bușoi era susținut de toate organizațiile din România, era în fruntea partidului, avea susținerea și practic există o mare ușurință de a obține un vot în filiale atunci când conduci partidul. Ludovic Orban era la început cam singurel. Eram câțiva oameni lângă el, ușor ușor am crescut acest bulgăre și ceea ce a contat foarte mult la momentul respectiv a fost susținerea aleșilor locali care practic au pus presiune pe acei președinți de organizație care nu îl voiau pe Ludovic Orban.

Cifra asta este o poveste. Foarte mulți dintre acești președinți trebuie să fie reconfirmați, vor trebui să reintre în alegerile de la nivel județean și de abia noile foruri de conducere alese vor putea exprima o susținere pentru unul sau altul dintre candidați.

Vă dați seama că noul lider este și cel care are mai multă încredere și impune linia pentru congres. Aici a fost o chestiune de descurajare. Eu înțeleg strategia domnului Orban, a fost una de forță, de descurajare a eventualelor candidaturi împotriva domniei sale și putea fi o variantă ceea ce a gândit el: candidat unic, dar cu o singură condiție, adică să adune partide, să stea lână Emil Boc, să stea lângă Florin Roman care îl mai contestă, lângă cei care au și altă opinie față de el, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Dan Motreanu. Aceștia sunt oameni care au făcut bine acestui partid, fie aducând voturi, fie luptând pentru acest partid. Nu poți să reușești în fruntea unui partid sau pentru o candidatură la președinția României dacă nu ai lângă tine oamenii care sunt confirmați nu de jocul unor mici cooperative, ci de votul oamenilor”, conchide Florin Roman.

2 comentarii la “Orban va pierde șefia PNL, susține Florin Roman: Aleșii locali, care l-au susținut frenetic în 2017, sunt acum dezamăgiți

 1. Nu prea are importanta cine va prelua sefia PNL dupa congresul din toamnă . Nemultumirea liderilor locali vine si din faptul că la mai bine de 31 de ani de la Revolutia Română din Decembrie, 1989 si de la căderea comunismului România este incă un stat nereformat . Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic, social si cultural. Nici după aderarea la Uniunea Europeană in anul 2007 România nu a profitat prea mult din cauza lipsei de reforme interne si a centralizarii excesive. In primul rând atragerea de fonduri europene a fost scazută pentru că că România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Este vorba de regionalizare, pentru care nu era nevoie decât de vointă politică. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nici un județ din cele 40 nu îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. Din această cauză, România pierde enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de Guvernul de la București unde lucrurile se miscă foarte greu. Si asta nu e totul. Numărul mare al judetelor actuale reprezintă o frână in calea dezvoltării din cauza sistemului birocratic excesiv. De aceea, ar fi extrem de utilă o initiativă legislativă privind regionalizarea țării .
  Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ-teritorială ceea ce nu există astăzi în legea fundamentală din Romania. A doua cale este mai simplă si se poate face printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune păstrarea denumirii de „Județ”, prevăzută in constitutie, numai că prin comasare din cele 41 de județe actuale vor rezulta un număr mai redus de unităti administrative, după modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativă in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Regionalizarea trebuie să aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regională. Insă regionalizarea cu păstrarea judetelor nu rezolva nimic, ba dimpotrivă adaugă un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrală si cea locală. Solutia este extrem de simplă si ea presupune desfintarea actualelor judete si trecerea unor prerogative de importantă zonală, ale acestora la regiune, iar celelalte atributii judetene care au importantă locală, să treacă la primarii, unde sunt mai aproape de cetătean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. In prezent exista comune care nu-si pot asigura nici macar acoperirea cheltuielilor de functionare a primariilor respective. De aceea este sunt necesare masuri care ar putea duce in timp rezonabil, la asocierea comunelor si nu la comasarea lor fortată, facută din birou după ureche.
  In concluzie, „România normală” are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme si anume:
  -reforma constitutională;
  -reforma administrativ-teritorială;
  -reforma morală, prin educatie.
  „Cine are urechi de auzit, să audă” (Matei 13; Luca 8; 13)
  P.S. Recent primarul Clujului Emil Boc solicita si el o reformă administrativ teritorială prin care s-ar distruge un sistem clientelar: (Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/s-ar-distruge-un-sistem-clientelar-vechi-de-55-de-_1228649.html)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *