Skip to content
Politică

Orban va rămâne președintele PNL, pentru că nu are cine să-i ia locul. Ioan Bogdan Lefter: Liberalii nu au un lider care să se profileze ca un contracandidat serios

Ion Bogdan Lefter Wikipedia

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter este de părere că cel mai potrivit pentru funcția de președinte al PNL rămâne în continuare Ludovic Orban, datorită „prestației excelente din ultimii ani”.

„În ceea ce îl privește pe Ludovic Orban, cred că se pot spune multe lucruri interesante despre prestația sa politică din ultimii ani. Ludovic Orban a readus PNL în prim plan, ba chiar la cote la care PNL nu s-a mai aflat niciodată după politica post-comunistă.

Rezultate foarte bune la alegerile europarlamentare, susținerea președintelui Iohannis pentru realegere cu mare succes, preluarea guvernării cu o gestionare foarte bună a țării, redresare în multe privințe, relansări de investiții, de șantiere pentru marile structuri. Apoi, fiind instalată pandemia, s-au schimbat complet datele problemei, iar guvernul monocolor condus de Orban a făcut o treabă foarte bună.

Au venit momentele alegerilor: localele, cu rezultate foarte bune pentru PNL, și parlamentarele, unde partidul a obținut un scor puțin sub așteptări, însă a fost cel mai bun rezultat al PNL din toată perioada post-comunistă. Un mare merit în toată această perioadă în atingerea acestor obiective este al președintelui liberal. De ce, imediat după alegeri, împreună cu președintele Iohannis, au luat decizia retragerii domnului Orban din fruntea Guvernului cred că rămâne un mister. 

Cred, însă, că odată ce avem așezată și guvernarea cu Florin Cîțu prim-ministru și structura parlamentară cu Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților, adică în rolul cheie de legiferare în stat, suntem iar într-o situație de stabilitate”, spune Lefter.

De asemenea, acesta este de părere că nu există în acest moment niciun contracandidat care să fi demonstrat că este potrivit pentru funcția de președinte al PNL.

„În această perioadă nu prea există dintre numeroșii lideri cu suprafață din PNL cineva care să fi acumulat atâta autoritate încât să se profileze ca un contracandidat serios pentru Ludovic Orban, a cărui prestație din ultimii ani a fost excelentă.

Turbulențe interne, invidii, gândiri strategice către un viitor îndepărtat pot exista. Ne putem aștepta ca la următorul congres să existe mai multe candidaturi. Deocamdată, în actuala situație, și ținând cont de cum a mers politica românească în ultimii ani, nu pare cea mai rațională soluție pentru PNL înlocuirea de la vârf a lui Ludovic Orban”, spune analistul.

În încheierea interviului, Ion Bogdan Lefter amintește că luptele interne pentru funcția de președinte al PNL sunt normale, mai ales înainte de congres.

„Deocamdată, contestatarii lui Ludovic Orban au bătut în retragere. E de așteptat să fie adoptate noi tonalități ofensive când se va apropia congresul, dar cred că deocamdată poziția domnului Orban, șubrezită de schimbarea de la Palatul Victoria și de toate aceste contestații interne și critici mai largi în spațiul public, rămâne cu toate acestea totuși solidă.

Probabil că liberalii, mai ales calmându-se pe moment, vor putea cântări toate argumentele și vor vedea ceea ce din afara partidului se vede destul de limpede: în acest moment, Ludovic Orban este un lider absolut meritoriu, cu bilanț foarte pozitiv și ca partid ar decide înțelept dacă ar merge înainte în această formulă”, a conchis Ion Bogdan Lefter.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a avut prima reacție publică legată de conflictul din partid, după ce Rareș Bogdan și Robert Sighiartău i-au cerut demisia. Orban a spus că președintele PNL este ales la congresul partidului, iar până la congresul din acest an, el este președintele PNL. Liderul PNL a mai afirmat că el discută problemele din partid cu colegii săi în forurile statutare, nu în spațiul public.

Întrebat, marți, dacă ia în calcul să demisioneze, în condițiile în care are din ce în ce mai mulți contestatari în partid, Orban a răspuns: „Președintele PNL este ales de congres. PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea congres și în acest an. Până la acest congres, eu sunt președintele PNL. Dacă voi decide să candidez pentru un nou mandat, voi anunța public”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *