Skip to content
Societate

Orban, veşti proaste pentru pensionari: se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar

Facebook

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul nu va putea crește pensiile cu 40%, având în vedere că situația economică este una nefavorabilă. El a spus că pensiile vor fi crescute, dar nu poate preciza procentul de majorare. ”Le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani”, a afirmat primul ministru.

Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a declarat şeful Executivului, duminică seară, la România Tv.

El a adăugat că încasările la bugetul de stat au scăzut şi că este posibil ca în acest an să existe o scădere economică. ”În condiţiile astea nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promişi lucruri pe care nu le poţi realiza. (…) Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. (…) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (…) astea sunt motoarele de creştere economică”, a adăugat premierul, potrivit News.ro.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituţională, premierul a precizat: ”Am văzut că este atacată şi această lege. Mi-e greu să spun ce va decide CCR. În ce mă priveşte, consider că principiul contributivităţii este principiul fundamental care va trebui să stea la baza calcului pensiilor.

Problema pensiilor este foarte serioasă. (…) sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil. Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”.

El s-a declarat un susţinător al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare. „În ce mă priveşte, sunt susţinător al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare„, a declarat premierul. „Pensiile de serviciu ale cadrelor militare, în toate ţările NATO există pensii de serviciu. Militarul, toată viaţa lui, este în slujba naţiunii„, a adăugat Ludovic Orban.

Ce pensie are mama premierului

Există un grad de indignare în societate privind unele pensii. Este clar că nu se poate continua aşa, e clar că trebuie găsită o soluţie… închei prin a spune că încercăm să găsim o formulă foarte serioasă ce să elimine inechitaţile astfel încât un număr foarte mare de oameni să beneficieze de o pensie decentă. Mama mea a muncit şi vă spun cinstit. A muncit o viaţă şi are 1800 de lei.

Sunt alţii care poate nu au muncit 20 de ani şi au o pensie mult mai mare. (…) Ministerul Finanţelor pregăteşte raportul privind bugetul şi starea economică. Vom lua decizia de creştere a pensiilor, le vom creşte şi le vom creşte cu o sumă pe care putem să o şi plătim. (…) Sistemul de pensii trebuie gândit să fie sigur şi sustenabil pentru cei aflaţi la pensie astfel încât să nu îşi facă vreo grijă„, a explicat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *