Skip to content
Economie

Ordin care scumpeste curentul, la o zi după ce ANRE a anunțat înghețarea prețurilor pentru trei ani

" "

La doar o zi după ce ANRE a anunţat că, de la 1 martie, preţurile energiei electrice furnizate populaţiei se plafonează la nivelul celor „în vigoare”, în Monitorul Oficial s-a publicat un ordin care aduce o … scumpire.

Conform unei investigații a jurnaliștilor de la Ziare.com , ANRE trebuie să facă, în aceste zile, mai multe modificări legislative care să permită plafonarea preţului energiei electrice pentru populaţie, măsură prevăzută în OUG 114.

" "
" "

În acest sens, luni, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a întocmit proiecte de ordine şi le-a lansat într-o dezbatere publică sumară.

Tot luni, instituţia a anunţat public că va plafona preţurile la energia electrică distribuită populaţiei de furnizorii de ultimă instanţă (Electrică, Enel, Cez şi E.on.) la nivelul celor „în vigoare”. Începând cu 1 martie, pentru următorii trei ani. În acest fel, instituţia a lăsat să se înţeleagă că preţurile sunt îngheţate, iar romanilor nu le vor mai creşte facturile.

Din păcate, ANRE n-a menţionat în comunicatul respectiv ce înseamnă preţuri „în vigoare”. De ce e important?

Din cauză că aceste preţuri „în vigoare”, la care se referă ANRE, ar putea fi cele practicate până pe 20 februarie sau altele, majorate ulterior cu până la 29,7%, printr-o serie de avize emise de instituţie.

Sursa: e-Monitor.

Majorarea tarifelor de distributie – sustine chiar ANRE in nota de fundamentare a proiectului de ordin – este necesara pentru ca operatorii sa aiba suficienti bani pentru a-si desfasura activitatea si dupa ce platesc taxele impuse de OUG 114. Si tot ANRE recunostea ca, de fapt, „utilizatorii” vor suporta aceasta scumpire.

Deci, preturile la curent ar putea ingheta pentru trei ani, insa dupa doua majorari consistente, care ar arunca in aer facturile romanilor si le-ar scoate multi bani din buzunare incepand cu 1 martie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *