Skip to content
Politică

Ordonanța lui Toader. Avocatul Cristian Ene: Se acceptă implicit existenţa unor abateri! EXCLUSIV

vocea.biz

Ordonanţa de urgenţă preconizată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care va da oricărui condamnat posibilitatea de a cere revizuirea sentinţelor date pe baza protocoalelor încheiate de SRI şi/sau pe interceptări nelegale împarte o dată în plus Opoziţia: este prost văzută de PNL şi USR şi este în schimb aprobată tacit de PMP-ul lui Traian Băsescu.

Tudorel Toader a anunţat miercuri seară că-i va propune premierului Dăncilă, „după terminarea concediilor”, adoptarea unei OUG pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale.

„O ordonanţă precum cea anunţată de Toader încalcă principiul securităţii juridice fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat, a ripostat liberalul Cătălin Predoiu. Acesta a fost completat de liderul PNL Ludovic Orban care nu numai că a acuzat „preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiţiei de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea” dar a şi somat Guvernul Dăncilă să se abţină de la promovarea unei astfel de OUG şi a ameninţat cu sesizarea CCR şi a Avocatului Poporului în caz contrar.

Useriştii critică şi ei intenţia ministrului Toader, liderul Dan Barna afirmând că şi acest demers „se înscrie în logica statului infracţional în care infractorii îşi crează propriile legi”.  

O notă aparte în corul Opoziţie face PMP-ul lui Traian Băsescu care, prin vocea preşedintelui Eugen Tomac, se declară convins că ministrul Toader „are suficiente informaţii pentru un asemenea demers”, trebuie doar să le prezinte public: „trebuie o fundamentare foarte riguroasă”. Poziţie perfect justificată din moment ce Elena Udrea salutase la rândul ei intenţia lui Tudorel Toader, conform Mediafax: „Această Ordonanţă ar putea fi inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme şi clare. Am văzut că DNA minte instanţele că nu a lucrat probe pe baza Protocolului cu SRI, iar instanţele de judecată iau de bune aceste răspunsuri (… Cred că avem suficiente dovezi că mulţi judecători, parteneri de voie ori de nevoie cu Serviciul Român de Informaţii, nu vor fi dispuş să recunoască faptul că s-au pronunţat pe probe ilegale, aşa că vor încerca să se acopere, excluzând aparent probele făcute de SRI, dar păstrând pur şi simplu soluţiile”.

Ordonanţa lui Toader este bine primită şi de oameni din sistem. Contactat joi de redația de știri PSnews.ro, avocatul Cristian Ene a susținut că prin această ordonanță ”se recunoaşte în mod indirect o stare neregulamentară dacă nu nelegală şi se încearcă, prin procedură administrativă crearea unei posibilităţi de remediere într-un mod mult mai rapid a unor posibile erori judiciare prin condamnări date în baza unor probe obţinute ilegal”.

„O asemenea ordonanţă, dacă va fi dată, înseamnă că se acceptă implicit existenţa unor abateri cel puţin administrative, dacă nu săvârşirea unor infracţiuni prin întocmirea acelor protocoale (cu SRI – n.r.). Se recunoaşte în mod indirect o stare neregulamentară dacă nu nelegală şi se încearcă, prin procedură administrativă, crearea unei posibilităţi de remediere într-un mod mult mai rapid a unor posibile erori judiciare prin condamnări date în baza unor probe obţinute ilegal”, a comentat avocatul Cristian Ene pentru PSnews.

 

1 comentariu la “Ordonanța lui Toader. Avocatul Cristian Ene: Se acceptă implicit existenţa unor abateri! EXCLUSIV

  1. TT nu stie ce prevede legea si nici nu-l intereseaza. A invatat de la Dragnea sa faca tot ce vrea si doar in interesul mafiei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *