Skip to content
Politică

Ordonanța și moțiunea. Dircă: Aștept să văd PSD-iști rezonabili. Să scăpăm țara de Dragnea! EXCLUSIV

facebook.com

Senatorul USR George Dircă – membru în Comisia juridică a forului legislativ superior și al Comisiei Iordache – a acordat sâmbătă o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat aparentele intenții ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, de a forța o ordonanță de urgență pentru redefinirea abuzului în serviciu.

DETALII AICI: Guvernul Dăncilă va da săptămâna viitoare OUG pentru salvarea lui Dragnea EXCLUSIV SURSE

" "

Concret: întrebat dacă a auzit de informația prezentată mai sus de PSnews.ro și dacă i se pare fezabilă, senatorul jurist a răspuns: „Nu știu. Sunt foarte multe posibilități. Având în vedere declarațiile domnului Dragnea de ieri seară, mă aștept să dea o ordonanță cu privire la toate modificările pe Codul Penal, pentru că a spus foarte clar că procedurile parlamentare îl încurcă foarte mult și că noi, opoziția, îi creăm mari probleme cu dezbaterile pe care dorim să le facem. De altfel, eu cred că ăsta e rolul Parlamentului: să dezbatem”.

„E clar că ne îndreptăm spre o dictatură. E posibil orice. Nu este o grabă foarte mare cu abuzul în serviciu, pentru că mai e mult până ca sentința domnului Dragnea să devină definitivă. Dar din partea domnului Dragnea ne așteptăm la orice”, a completat Dircă.

Chestionat în legătură cu efectele amintitei OUG și mai ales cu mesajul pe care-l va transmite România pe plan extern odată adoptată această ordonanță, George Dircă a replicat: „Discutăm aici despre legea penală. Ordonanța își va produce efectele din momentul publicării ei în Monitorul Oficial. Cu privire la partenerii noștri, încă de ieri (vineri – n.r.) am văzut reacția GRECO, care ne critică foarte aspru pentru că nu am făcut niciun fel de progres în recomandările pe care ni le-au transmis. Vom avea o nouă vizită din partea GRECO. În continuare, cred că toți partenerii noștri se uită foarte îngrijorați, pentru că ei sunt foarte atenți la tot ce se întâmplă aici”.

Pe de altă parte, avocatul s-a arătat sceptic că PSD va purcede la suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

„Nu cred că PSD-ul va face această mutare, pentru că eu cred că va fi una foarte periculoasă în ceea ce-i privește. Oricum: au ajuns la un minim istoric de încredere – Liviu Dragnea a reușit să-i aducă în acest punct. Nici în PSD nu am văzut unanimitate în ceea ce privește susținerea lui. Cu siguranță că va fi un weekend foarte încărcat, febril și tensionat. Probabil că în acest moment au loc tot felul de discuții, de jocuri de culise: se schimbă majorități, se încearcă a se atrage oameni dintr-o tabără în cealaltă”, a afirmat USR-istul.

În altă ordine de idei: senatorul jurist și-a exprimat optimismul că opoziția poate împiedica tăvălugul PSD-ist miercuri, la moțiunea de cenzură.

„Tăvălugul îl putem împiedica miercuri, atunci când vom dezbate moțiunea împotriva guvernului-marionetă Dăncilă. Cred că este un moment foarte bun ca și ceilalți membri PSD – senatori și deputați – care sunt nemulțumiți de politica și de direcția în care merge această formațiune să-și exprime votul. În acest fel, vor putea să oprească degringolada și debandada din țară.

E momentul să avem un guvern responsabil. Vedem deja efectele pe care le-a produs acest guvern: avem un ROBOR care a atins o cotă îngrijorătoare, avem un curs euro care se apropie de valoarea de 5 lei. Vedem tot ce se întâmplă și suntem foarte îngrijorați.

Cred că acesta este momentul în care trebuie să spunem: «stop», iar Liviu Dragnea să facă un pas în spate. Din punctul nostru de vedere, el nu este președintele Camerei Deputaților și nu mai are nicio calitate în acest sens”, a detaliat parlamentarul.

Întrebat dacă se așteaptă la proteste mai dese sau mai violente după adoptarea ordonanței pro-Dragnea, Dircă a ținut să dezmintă că manifestațiile de până acum ar fi fost unele violente.

„Să știți că protestele nu sunt violente; protestele sunt pașnice. Provocarea vine din partea jandarmilor. Miercuri seară, am fost acolo, în piață – am văzut exact cum au degenerat lucrurile. Practic, jandarmii au trântit la pământ patru persoane care transportau un banner prin fața Guvernului, printre care se aflau și două femei. Una dintre femei a leșinat și atunci valul de oameni a mers să-i oprească pe jandarmi de la a-i mai brutaliza pe cei patru protestatari.

Deci protestele sunt unele pașnice. Oamenii ies acolo din convingere; știu de ce vin acolo – în comparație cu membrii PSD, care au fost aduși cu forța și care nici măcar nu știau de ce se află în București”, a subliniat USR-istul.

Totodată, senatorul George Dircă și-a manifestat dezaprobarea cu privire la modificările pe care le urmărește PSD la Legea Jandarmeriei, prin intermediul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Concret: parlamentarul jurist a accentuat ideea că, odată intrate în vigoare, aceste amendamente vor face un jandarm mai puternic decât un procuror, cel puțin din punctul de vedere al procedurii audierii unui suspect.

„Iar Jandarmeria Română trebuie să fie mult mai atentă, pentru că în Statutul și în Legea de funcționare a Jandarmeriei scrie că trebuie să apere și cetățenii – nu numai demnitarii sau instituțiile statului. Chiar acum avem pe ordinea de zi a Comisiei juridice modificări la Legea Jandarmeriei și sunt foarte îngrijorat de modificările pe care le-a propus PSD.

Vă dau două exemple: Jandarmeria poate reține o persoană timp de 12 ore, în timp ce un procuror nu poate ancheta un infractor mai mult de 6 ore în 24 de ore. A doua chestiune care mi se pare destul de gravă: dacă în prezent Jandarmeria te poate percheziționa și reține atunci când are indicii temeinice cu privire la faptul că pregătești săvârșirea unei fapte antisociale, după modificările de acum Jandarmeria te poate percheziționa și reține atunci când are suspiciuni rezonabile. Deci iată că optica pe care PSD o avea față de Codul de Procedură Penală este total contrară în momentul în care discutăm despre Legea Jandarmeriei. Înțelegem aici că infractorii vor fi privilegiați și protejați, în timp ce oamenii pașnici care demonstrează conform unor drepturi constituționale pe care le au (libera exprimare și adunarea publică), aceia vor fi în continuare intimidați de către Jandarmerie”, a detaliat Dircă.

Revenind la proteste, reprezentantul opoziției a admis că strada se poate radicaliza în urma adoptării ordonanței de urgență cu dedicație pentru Liviu Dragnea.

„Cu siguranță că emoția atunci va fi mult mai puternică. Cred că în acel moment vor ieși mai mulți oameni în stradă, să-și arate nemulțumirea”, a afirmat George Dircă.

În încheiere, am vrut să știm dacă pot exista PSD-iști rezonabili, care să oprească reacția disperată a lui Liviu Dragnea de după condamnarea în primă instanță în dosarul Bombonica.

„Aștept să-i văd. M-aș bucura să fie astfel de persoane. Eu cred că sunt, dar aștept să facă o mișcare în acest sens, pentru că au ezitat foarte multă vreme. Au avut și alte ocazii până în prezent să facă o astfel de mișcare, dar au ezitat. Eu cred că e momentul ca acum să acționeze și să scăpăm țara de Liviu Dragnea și de guvernul-marionetă”, a conchis USR-istul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *