Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil, luni, Ordonanței trenuleț, cea care îngheață pensiile și salariile românilor. Decizia a fost luată chiar înainte de ședință de guvern care va aproba această OUG.
„Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene (termen de avizare: 16.01.2025, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiatori: Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Afacerilor Externe a primit aviz nefavorabil”, potrivit informațiilor publicate pe pagina CES.
Acest aviz nefavorabil este consultativ și nu poate împiedica Executivul să aprobe proiectul și să producă efecte de la 1 ianuarie.
Ordonanța trenuleț prevede înghețarea veniturilor plătite de stat și creșterea unor impozite:
- pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
- înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
- înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință
- scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024
- înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
- alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
- indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
- orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
- concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
- bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
- sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
- voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei, cu condiția asigurării de către angajat a unei coplăți de 800 lei.
- nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
- se elimină facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
- se păstrează neimpozitarea sumei de 300 de lei din salariu pentru veniturile care nu depășesc 4.300 lei brut lunar.
- sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
- eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
- limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
- subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024
- studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea
- primării nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema
- crește impozitul pe dividende de la 8% la 10%.
- Crește impozitarea microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
Măsurile de creștere a taxelor și impozitelor au stârnit nemulțumiri multiple în rândul antreprenorilor și mediului de afaceri în general, guvernul anterior condus tot de Marcel Ciolacu făcând în mod repetat promisiuni că nu va aplica astfel de modificări fiscale în 2025.
La sfârșitul acestui an, reprezentanții mediului de afaceri au reclamat faptul că nu au mai fost consultați în privința unor creșteri de taxe.
Sunt deja puternice reacții sociale în toată țara. Angajații din penitenciare protestează în fața guvernului, iar alături de ei au venit și numeroși studenți. Sindicatele din Educația amenință cu mișcări de stradă, iar
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News