Skip to content
Puterea Știrilor Video

Oreste: Asistăm la efectul prăbușirii presei. Credibilitatea ei a început să fie erodată de patronii de presă

Revista Tango

Jurnalistul Oreste Teodorescu, invitat în studioul „Puterea Știrilor”, a făcut un bilanț dur al stării în care se află presa din România. În acest context, Oreste a desființat în termeni duri și proiectul de lege care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit.

„Este o glumă PSD-istă, ușor otrăvită la adresa noastră”, spune jurnalistul.

N-ar trebui să existe categorii de salariați privilegiați. În schimb, dacă i-ar fi preocupat pe politicieni soarta presei, nu impozitul pe venit este problema noastră în media, ci este incapacitatea unei piețe libere să-i asigure celei de a patra puteri în stat un anumit statut. Pentru asta, dacă luăm modelul francez, statul ar trebui să subvenționeze presa, nu pe jurnaliști. Asta e ceaușismul acela: <<vă mai dăm 100 de lei la salariu>>. PSD-iștii nu au înțeles că suma tuturor pomenilor electorale nu mai funcționează în 2020(…)

Piața media din România nu a fost distrusă extern, ci a fost distrusă intern. Credibilitatea presei a început să fie erodată de patronii de presă. În momentul în care mogulii de presă și-au cumpărat niște mercenari pe care i-au transformat în soldații propriilor cauze, relația dintre presă și cetățean a fost viciată încă de la începutul anilor 2000. Noi, astăzi, în 2020, asistăm la efectul prăbușirii presei, dar nu prin explozie, ci prin implozie(…).

Bietul jurnalist din provincie, care abia se descurcă cu un salariu îl îmbogățește pe patronul lui de presă care are o relație directă cu baronul local, care din banii noștri îl face pe patron milionar, iar milionarul acela nenorocit își ține propriul angajat cu 3 lei. Aici este și problema. Este o ipocriziei”, a declarat Oreste Teodorescu, la Puterea Știrilor.

Jurnaliștii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit

Jurnaliștii sunt la un pas de a fi scutiți de impozitului pe venit: măsura propusă de PSD, ALDE și PMP a fost adoptată de deputați, for decizional, iar proiectul de lege merge la președintele Iohannis, pentru promulgare.

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, deputatul PSD Valeriu Steriu, inițiatorul legii care i-ar scuti pe jurnaliști de plata impozitului pe venit, a explicat motivele care au stau la baza actului normativ care a trecut, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional.

Steriu susține că inițiativa legislativă a rezultat după discuții cu mai mulți reprezentanți ai presei. „M-am consultat cu foarte mulți jurnaliști și credeți-mă că de dimineața până seara, atât în Parlament, cât și la Guvern, jurnaliștii acreditați stau câte 16 ore alături de noi, încercând să obțină o informație. Sunt mulți jurnaliști juniori care stau efectiv la limita de contract minim pe economie. Aproape toți mă întrebau permanent cum vor evolua”, spune Steriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *