Skip to content
Puterea Știrilor Video

Oreste dă formula câștigătoare a moțiunii de cenzură: Cheia este la el!

Revista Tango

Invitat în studioul Puterea Știrilor, jurnalistul Oreste Teodorescu a prezentat șansele pe care le are opoziția să treacă moțiunea de cenzură anunțată de PNL, prin vocea președintelui partidului, Ludovic Orban.

„ Guvernul nu va cădea fără asumarea reală a sprijinului PRO România”

Oreste susține că fără sprijinul asumat al parlamentarilor PRO România, moțiunea nu are șanse să treacă, astfel că opoziția trebuie să calculeze foarte bine voturile pentru că poate depune o singură moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară.

„Fără voturile PRO România, orice fel de moțiune de cenzură este sortită unui eșec. Aceasta este aritmetica parlamentară. Este atât de simplu încât oricine o poate înțelege. Cheia este la Ponta, iar felul în care el joacă ne este suficient de clar că domnia sa are niște obiective foarte precise legate de PSD și PRO România, total în paralel cu susținerea unei alte guvernări, de drepta.

Cred că devine ușor derizorie toată această încercare a partidelor de opoziție de a depune moțiuni de cenzură fără șanse. Rămâne un act de promisiune electorală și de populism. Cred că suntem în momentul în care spectacolul acesta de lumini și umbre din campania electorală nedublat și de o realitate pe care o așteptăm cu toții nu mai prinde.

Sper că opoziția – dacă știu sigur că nu au nicio șansă cu această moțiune de cenzură – să nu își irosească șansele pentru că știți foarte bine că nu sunt nelimitate posibilitățile de a se depune moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară. De ce să tragi un glonț degeaba? Fără asumarea reală a sprijinului PRO România pentru căderea Guvernului, acesta nu va cădea”, a declarat Oreste Teodorescu la Puterea Știrilor.

Cum arată aritmetica parlamentară

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare şi, în acest context, numărul de voturi de care actuala opoziție ar avea nevoie ca să învingă Guvernul Viorica Dăncilă.

Am constatat că aritmetica parlamentară nu prea este de partea PSD, astfel că, rămași singuri la guvernare, social-democrații s-ar putea trezi fără Guvern în mai puțin de 2 luni.

Partidul Naţional Liberal are 94 de parlamentari(69 deputaţi şi 25 de senatori), USR are 40 de parlamentari(27 de deputați și 13 senatori), Partidul Mișcarea Populară(PMP) are 12 parlamentari(deputați), iar UDMR vine cu 30 de parlamentari(21 de deputați și 9 senatori). Astfel, cei care s-au alăturat până acum, cel puțin la nivel declarativ, demersului de a da jos Guvernul Dăncilă au un total de 176 de voturi, un număr insuficient ca moțiunea să treacă.

Însă, amintim că ALDE a anunțat, prin vocea președintelui Călin Popescu Tăriceanu, că va vota de această dată moțiunea de cenzură depusă de opoziție.

Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli”, a spus liderul ALDE.

Drept urmare, ALDE ar veni cu încă 33 de parlamentari (19 deputați și 14 senatori), astfel că opoziția ar strânge un total de 209 voturi.

În acest caz, salvarea opoziției ar putea veni chiar de la Victor Ponta. Cei 26 de deputați ai PRO România ar putea să încline decisiv balanța către opoziție, asigurându-i chiar victoria mult așteptată, însă se pare că Victor Ponta oscilează între vechea și noua iubire pentru că nici până la această dată nu a oferit un răspuns clar la întrebarea „Votează sau nu PRO România moțiunea de cenzură?”.

De cealaltă parte, PSD mai are doar 136 de deputați și 68 de senatori, deci 204 parlamentari. Chiar dacă va obține susținerea minorităților(17 parlamentari), PSD tot nu va putea trece testul moțiunii de cenzură. Însă, cum trădările sunt la modă în politica românească, ne-am putea aștepta ca PSD să „racoleze” o parte din parlamentarii ALDE nemulțumiți de fuziunea partidului cu PRO România, astfel încât social-democrații să poate răsfula ușurați la moțiune. Sau de ce nu, ne-am putea aștepta ca Victor Ponta să sară din barca la care vâslește, cel puțin deocamdată, alături de Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *