Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Oreste dă formula moțiunii de cenzură: un număr de „frecventabili” și ceva „strângere din dinți”

Jurnalistul Oreste Teodorescu a fost cel mai recent invitat al emisiunii Puterea Știrilor, moderată de redactorul-șef, Marinela Angheluș.

Printre temele abordate s-au numărat moțiunea de cenzură ce urmează a fi depusă zilele acestea și factorii care i-ar determina reușita sau eșecul. În acest context, Oreste a subliniat faptul că în interiorul PSD se găsesc și oameni „frecventabili”, care s-ar putea delimita de lideri. Aceștia sunt aceia care pot alimenta speranțele la o desolidarizare de intefața infracțională sau de grupul celor care nu înțeleg mizele propriilor semnături.

" "

Întrebat cum ar estima șansele unei moțiuni de cenzură, Oreste a enumerat factorii care pot fi puși în joc pentru o reușită.

Ar fi varianta cea mai elegantă și cea mai europeană până la urmă să ne putem reveni la o normalitate și la un firesc european, anume de a trece această moțiune de cenzură. Probabil că în interiorul celor două formațiuni, dacă interfața aceasta infracțională s-ar duce acolo unde merită, s-ar găsi totuși niște „cadre”, care ar putea totuși să reprezinte într-un guvern de uniune națională interesele României.

Cu plecarea din ultimele zile a unor lideri PSD și cu plecarea unor lideri din ALDE care se va întâmpla destul de curând, cu strângere din dinți și a grupării Ponta și a partidelor din opoziția parlamentară, cred că s-ar putea strânge numărul de voturi pentru căderea guvernului Dăncilă.”

Confruntat cu cazul celor 4 deputați care au părăsit recent PSD pentru Pro România, jurnalistul a răspuns că recunoaște motivarea demisiei lor în semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului la emisiunea Jocuri de Putere și că aceste demisii sunt o denunțare a calității politice scăzute a PSD.

În sfârșit să-i dea Dumnezeu românului mintea de pe urmă, se pare că până și cei mai vocali lideri care acum câtva timp îl susțineau necondiționat pe Liviu Dragnea au ajuns la concluzia că semnalele de alarmă pe care noi le-am tras începând cu 2015, 2016 au fost foarte bine argumentate. Până și Paul Stănescu, vicepremier și un om greu din PSD, este îngrijorat de ieșirea noastră aproape anunțată de marea familie europeană și de decăderea asta calitativă a PSD, care astăzi, conform unor sondaje necomandate financiar și netrucate a ajuns undeva la 20%, scor atât de mic pe care nu l-a avut niciodată.

În legătură cu oamenii din PSD care au rămas frecventabili sau care nu mai pot fi, Oreste a oferit două exemple, cazul Ecaterina Andronescu, respectiv cazul Corina Crețu.

Mare dezamăgire pentru mine doamna Ecaterina Andronescu. Am apreciat atunci curajul de a se interpune intereselor Grupării de la Scroviștea, dar am înțeles că dacă nu viza decât o funcție trecătoare într-un guvern penibil, m-am grăbit. Cred că domnia sa nu și-a găsit un alt sens decât acela de a fi ministru al Educației și nici nu cred că are mari realizări în spate care să-i fi confirmat negocierea asta pe care a avut-o cu Dragnea, pentru că, dacă ar fi fost consecventă scrisorii pe care a scris-o, nu ar fi acceptat niciodată numirea în guvernul Dăncilă.

Spre deosebire de domnia sa, Corina Crețu, europarlamentar PSD rămâne în continuare pe baricade și cred că demonstrează ceea ce spuneam mai devreme că ar mai fi totuși și niște oameni frecventabili în PSD. Nu cred că a mânat-o doar supărarea că nu se mai regăsește pe liste, cred că este exasperată realmente de incoerența și reaua voință a României de a accesa niște fonduri europene cu care România s-ar fi putut redresa până acum foarte bine.

Mai mult, revenind la ideea plecărilor din PSD, întrebat dacă consideră că sunt cazuri izolate sau vor urma și altele, Oreste a preferat să nu aibă așteptări prea entuziaste, ci să spere în mod rezonabil, sugerând că totul depinde de cum vor decide cei din PSD în această privință.

Vreau să cred acest lucru, chiar îmi doresc să se întâmple ceva constructiv și cu România, întrucât am început un An Centenar, adică următorii o sută de ani depind, și evoluția următorilor ani depinde de decizia unora dintre actanții politici de astăzi.

În ciuda tuturor aparențelor îmi păstrez o urmă de optimism și de speranță că lucrurile nu sunt pierdute definitiv, dar așa am crezut și despre celebrii puciști din PSD că se vor solidariza și că vor încerca să se opună. Părea cumva că există o grupare in interiorul PSD-ului care ar mai salva onoarea acestui partid, dar iată că m-am înșelat. Sperantele mele de atunci s-au dovedit deșarte. Mi-e teamă să fiu realist, prefer să fiu optimist o perioadă.

Urmăriți secvența video de la minutul 16:40 la minutul 23:20

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *