Jurnalistul Oreste Teodorescu a precizat pentru PSNews.ro, după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament, că România are șansa de a începe procesul de modernizare și dezvoltare odată cu căderea guvernului PSD. Totuși, acesta a avertizat că acest lucru este posibil doar dacă cei care vor prelua puterea vor guverna în interes public, trecând peste interesele personale sau de grup.
„În sfârșit, România are șansa, irosită până acum 30 de ani, să înceapă practic procesul de modernizare, de reconstrucție și dezvoltare. Singurul lucru necesar este ca cei care vor prelua acum puterea să pună interesele națiunii în fața celor personale sau de grup!”, a spus Oreste Teodorescu.
Întrebat dacă se așteaptă la alegeri anticipate sau la formarea unui nou guvern, jurnalistul a precizat că, în viziunea sa, noul guvern se va forma în jurul PNL, care va propune mai multe măsuri importante.
Vlad Voiculescu, sfidător şi evaziv în privinţa studiilor: Găsiţi diploma mea pe contul meu de Facebook
Primarul Dominic Fritz, agent al serviciilor secrete germane? Dovezile care îl dau de gol pe edilul Timişoarei
Robert Cazanciuc, reacţie virulentă după tăierea bugetului ICCJ: Cine e Înalta Poartă pentru care se pune bir?
Oameni noi în politică: USR propune drept prefecți un liberal vopsit la Galați și ginerele unui fost baron local la Gorj
Alina Mungiu-Pippidi, revoltată de comportamentul politicienilor inclusiv în spaţiul virtual: Liderii și trolii se pupă pe bot
„Nu cred că se va ajunge la alegeri anticipate. Personal, cred că se va forma un guvern în jurul PNL. Din punctul meu de vedere, va fi un cabinet suplu care va propune rapid o serie de măsuri precum eliminarea penalilor din funcții publice, revenirea la alegeri în două tururi de scrutin în cazul primarilor și, foarte important, desecretizarea operațiunilor Ministerului Afacerilor Interne din 10 August 2018”, a precizat pentru PSNews.ro jurnalistul.
Guvernul Dăncilă a picat după ce moțiunea de cenzură depusă de Opoziție a fost votată joi în Parlament. S-au înregistrat 238 de voturi pentru, 4 împotrivă și 0 abțineri. Pentru ca moțiunea să treacă era nevoie de 233 de voturi pentru.
După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul pe care îl va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de majoritate parlamentară.
Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu şi în momentul de faţă, deoarece ne aflăm în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui. Preşedintele poate însă dizolva Parlamentul după alegerile prezidenţiale, care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.
Totuşi, până la formarea noului Guvern, fostul executiv, în acest caz cel condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, ”îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.