Skip to content
Puterea Știrilor Video

Oreste Teodorescu este pesimist în privința șanselor României de a intra în Schengen: E posibil să fim depășiți chiar și de Albania!

Facebook/Oreste Teodorescu
" "

Invitat la emisiunea ”Puterea Știrilor”, jurnalistul Oreste Teodorescu s-a arătat neîncrezător că România va adera prea curând la Spațiul Schengen, motivul principal fiind, după părerea lui, problemele din sistemul judiciar.

De altfel, spune ziaristul, era normal, în aceste condiții, ca raportul MCV să fie unul foarte dur la adresa României.

" "
" "

”În momentul în care Comisia Europeană, GRECO, instituțiile abilitate din jurul Parlamentului European îți atrag atenția că Secția specială pentru investigarea magistraților, dacă este politizată și născută în laboratorul unui partid politic, este ca o excrescență malignă a sistemului de justiție și contravine fundamental principiilor de drept, în momentul în care vezi cum un întreg guvern încearcă, pe căi nu tocmai principiale și nelegale unele dintre ele, să obtureze șansa unui procuror român, Laura Codruța Kovesi, să ocupe o funcție foarte importantă în cadrul Parchetului European, în momentul în care vezi cum membri ai CSM, arondați grupului infracțional Lia Savonea – Mitică Voicu și-așa mai departe, pun presiune și reușesc să timoreze actul de justiție nu ai cum să ridici Mecanismul de Control și de Verificare (MCV) deasupra României”, a declarat Oreste Teodorescu la ”Puterea Știrilor”.

Ziaristul a mai spus că Bulgaria este acum mult în fața României în privința reformelor din justiție și că țara noastră a rămas cu ultima șansă de a adera la Spațiul Schengen, existând posibilitatea să ne-o ia înainte chiar și Albania, care abia face eforturi să adere la Uniunea Europeană.

”Bulgaria, deși înainte de 2017 se afla cu mulți pași în urma noastră în privința reformelor din justiție, pentru că a avut șansa să nu fie blestemată cu niște grupuri infracționale care să pună mâna pe putere cum s-a întâmplat în România cu domnul Dragnea și acoliții domniei sale, se află acum cu 100 de pași înaintea noastră. Noi am rămas ultimii din Europa care vom intra în spațiul Schengen. Este foarte posibil să fim depășiți chiar și de Albania.

Disperarea hoților politici din România de a nu răspunde în fața propriilor fapte a fost atât de mare, încât au fost capabili să dea legea recursului compensatoriu care a scos aproape 20.000 de infractori periculoși din închisori. Cazul Caracal, crimele, violurile la care asistăm, spațiile tot mai nesigure din orașele României sunt o consecință a încercărilor liderilor politici din PSD de a nu intra la pușcărie. Și atunci au pârjolit toată infrastructura unui sistem național doar pentru a scăpa de pușcărie. Și uite că nici n-au scăpat de pușcărie, dar ne-au îngropat și pe noi”, a precizat Oreste Teodorescu.

Concluziile raportului MCV: Regres, DNA în declin, preocupare majoră

Comisia Europeană a publicat marți raportul MCV privind evoluția justiției din România. Acesta este unul dur în care se condamnă evoluțiile de la începutul anului și se arată că România nu a urmat progresele făcute până în 2017.

Mai mult, Comisia Europeană condamnă România pentru că nu a pus aplicare recomandările făcute în precedentele analize asupra justiției.

Comisia Europeană notează în concluziile Raportului MCV că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”.

În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV pe 2019.

În raportul său, Comisia Europeană menționează și episoadele în care Senatul s-a opus urmăririi penale în cazul președintelui Senatului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în iunie, precum și în cazul fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, în septembrie 2019.

În finalul concluziilor sale, Comisia arată că trebuie menținută mai departe supravegherea MCV asupra României pentru că țara nu a urmat recomandările anterioare emise de Comisie și aprobate de Consiliul UE și de Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *