Skip to content
Politică

Oreste, verdict dur după proiectul privind repatrierea aurului: un pas în direcția ieșirii României din clubul țărilor europene

Proiectul PSD privind repatrierea rezervei naţionale de aur a primti azi votul Senatului. Documentul, iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să fie trimis apoi Camerei Deputaţilor.

Au fost dezbateri ample legate de acest proiect controversat şi contestat de opoziţie. Toţi care au luat cuvântul au spus că nu e în regulă această modificare. Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone, din care aproape 60% este depozitat în Marea Britanie.

În acest context, jurnalistul Oreste Teodorescu  a precizat pentru PSNews.ro faptul că decizia lui Dragnea & Co de a repatria aurul reprezintă un pas în direcția ieșirii României din clubul țărilor europene.

“Din păcate, nu e nicio surpriză. Proiectul de lege inițiat de Dragnea și Serban Nicolae prin care Banca Naţională a României este obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în Londra, la Banca Angliei a trecut de Senat.

Întrucât după OUG 114, guvernul nu se mai poate împrumuta la bănci occidentale, decât cu dobânzi mari, așa cum au făcut-o săptămâna trecută când au luat 3.000.000.000 de euro, pe 30 de ani cu 4,8% dobânda, Dragnea și restul au nevoie să garanteze cu acest aur împrumuturi de la bănci euro-asiatice, unde dobânda nu sare de 2,5%.

Cu această ocazie, cei aflați la guvernare mai fac un pas pentru a ne scoate din clubul țărilor europene”, a conchis jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *