Skip to content
Societate

Organigrama nepotismului de la ASF: Soții, soțiile, verii și cumetrii care au căpușat Autoritatea de Supraveghere Financiară

Reporter NTV

Unul din motivele ascunse ale unificării celor trei supraveghetori ai pieţelor financiare nebancare, în afara celor legate de coordonarea reglementării şi supravegherii acestora, l-a constituit nevoia de a elimina cazurile de corupţie şi de angajare a multor rude şi prieteni ai politicienilor români, scrie bursa.ro.

Astfel, în Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSPP), conducerea acesteia era asigurată de doi sindicalişti care au ocupat funcţii în Ministerul Muncii sau Casa de Pensii (Marian Sârbu, Ion Giurescu) membri PSD şi care au legătură cu pensiile private doar etimologic, întrucât sistemul de pensii private este o formă de acumulare, de investire, de plasamente pentru un randament mai mare. Alături de ei, director general era Cristian Roşu, văr primar şi coleg de şcoală cu Liviu Dragnea.

Sectorul pieţei de capital avea în fruntea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe Carmen Negoiţă, soţia primarului PDL de la sectorul 3, nominalizat pentru o zi la şefia guvernului de Traian Băsescu.

Tot aici, Viorel Hrebenciuc îşi plasase colaboratoarea din fostul SGG în Guvernul Năstase, pe Dorina Mihăilescu (fostă Muşetescu) în calitate de comisar, celebră fiind deja înregistrarea făcută publică în care Viorel Hrebenciuc îi cere Dorinei Mihăilescu să amâne desfăşurarea unei adunări generale la Bursa de Valori Sibiu şi să-i promită lui Mihai Fercală că îl face preşedinte la CNVM, dacă răspunde acestei cereri.

Ascuns într-un birou la CNVM era şi soţul Olguţei Vasilescu, Ovidiu Wlassopol, consilier chiar al Dorinei Mihăilescu. Nici asigurările nu erau lipsite de rudele politicienilor, la loc de cinste fiind soţia lui Daniel Chiţoiu, despre care vom auzi, în 2013, de celebrul dosar Carpatica, în urma căruia a fost anchetată alături de Dan Radu Ruşanu, (naşul de cununie al familiei Chiţoiu).

Şi uite aşa am ajuns în 2013, când Guvernul Ponta a aşteptat ca, prin unificarea celor trei autorităţi, să se facă curăţenie.

Degeaba, însă.

A urmat o cursă contra cronometru de angajări a altor rude şi prieteni.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la performanţa să aibă în ASF, fiul, fiica şi ginerele, plasaţi în sectoarele de pensii private şi asigurări.

Astăzi îl secondează doar Cristian Socol (strateg al politicii economice dezastruoase a lui Darius Vâlcov), care şi-a plasat soţia în Consiliul de Supraveghere şi fratele pe post de Consilier al vicepreşedintelui Dan Armeanu, apropiat de asemenea al lui Darius Vâlcov, dar şi deţinătorul tristului record de a susţine OUG 114/2018 prin care urma să naţionalizeze pensiile private – tocmai domeniul pe care el îl păstorea.

Despre Dan Armeanu este bine să ştiţi că a fost propus de Daniel Constantin, pe atunci preşedinte al Partidului Conservator, iar atunci când acesta a trecut la ProRomânia şi Guvernele PSD au căzut, Dan Armeanu l-a vizitat la sediul ProRomânia pentru a se justifica de perioada obedienţei faţă de Vâlcov.

În piaţa de capital, actualul vicepreşedinte Gabriel Grădinescu se poate lăuda doar cu sprijinul pe care un membru al familiei lui, decident în justiţie, l-a „acordat” necondamnării penale a ţăranului Marian Oprişan de la Vrancea.

Ulterior, aşa cum presa a dezvăluit, acesta a angajat-o pe amanta lui Marian Oprişan la ASF, doamna făcând echipa cu prietenele altor politicieni.

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a reuşit ca pentru o bună perioadă de timp să aibă în ASF atât fosta soţie, cât şi pe cea actuală.

Vărul lui Dragnea, ajuns între timp vicepreşedinte la asigurări, Cristian Roşu a reuşit nu numai angajarea dorită la ASF a rudelor unor politicieni, ci şi printr-o „inginerie”, astfel încât, în condiţiile în care nu se puteau angaja direct, candidaţii cu rude politice se angajau la Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA), iar de aici prin detaşare la ASF.

Fosta corespondentă a Antenei 3 la PSD, Adriana Ionescu este ascunsă la direcţia comunicare din ASF (vedem de ce ASF nu comunică), iar fosta consilieră a lui Mircea Geoană, Ana Cătăuţă gravitează pe lângă cancelaria ASF.

Celebru pentru cazul când a ameninţat cu puşca într-o pădure din Maramureş şi l-a lipsit de libertate pe un cetăţean, fostul deputat Florin Cristian Tătaru s-a transferat la ASF după ce a fost obligat să plece de la Transelectrica. Actualul viceguvernator BNR, Leonardo Badea, pe perioada cât a fost preşedinte al ASF (şi în care s-au înregistrat cele mai multe angajări fără nici o minimă verificare a cunoştinţelor în domeniile financiare nebancare) l-a angajat pe Dan Baranga, plecat şi rătăcit prin mai multe companii din piaţa de capital, numai pentru a-l „ajuta” la activitatea publicistică şi didactică. Degeaba a dat afară fostul preşedinte Mişu Negriţoiu 102 persoane, că Badea a adus alţii înapoi, dar nu în sectoarele de baza, ci îngroşând direcţii anexe ca protecţia consumatorilor sau educaţie financiară.

Aici şi-a găsit locul şi fiul fostei ministru al muncii, Mariana Câmpeanu.

Puteți citi articolul integral aici.

Potrivit surselor PS News, caracatița de la ASF e mult mai mare. Cristian Roşu, văr primar şi coleg de şcoală cu Liviu Dragnea, se laudă în prezent că e susținut de Marcel Ciolacu, social-democratul Ghiță Simon și președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber. Se pare că băiatul lui Weber este consilierul lui Roșu, iar pe soția băiatului lui Weber, Roșu a angajat-o la Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA). Tot consiliera lui Roșu este și Cristina Gorzo, adusă de Ghiță Simon în ASF. De cealaltă parte, potrivit surselor, Simon și Weber au angajat-o pe soția lui Roșu la Transelectrica. Astfel spus, relația dintre cei trei este profundă și bazată pe interese comune legate de piața asigurărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *