Skip to content
Puterea Știrilor Video

Orice cerere de renegociere semnificativă a PNRR nu ar trebui acceptată de premierul Ciucă, spune Siegfried Mureșan: O dorință de reafirmare a PSD

Siegfried Muresan Inquam Photos / Octav Ganea

Dorința social-democraților de a renegocia Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a fost o dorință de reafirmare politică, spune europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Invitat la Puterea Știrilor, co-raportorul pe implementarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă a prezentat motivele pentru care renegocierea PNRR „nu este recomandată și nu poate duce la nicio modificare substanțială”. Acesta a menționat și că Regulamentul European prevede posibilitatea modificării Planurilor, însă doar din motive obiective. Rațiuni obiective înseamnă dacă în implementarea Planului vedem că anumite proiecte nu sunt fezabile, nu se pot face, spune acesta.

„Riscurile renegocierii sunt mai mari decât câștigurile și vă explic la ce mă refer. În primul rând, Regulamentul European prevede posibilitatea modificării Planurilor, însă doar din motive obiective. Luni am avut un dialog oficial în Parlamentul European cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil de implementarea acestui Plan, precum și cu comisarul european pentru Afaceri Economie, Paolo Gentiloni. Vicepreședintele Comisiei Europene, răspunzând întrebărilor mele, a spus următorul lucru: în primul rând, Planul poate fi modificat doar din rațiuni obiective, adică cu siguranță nu din rațiuni politice și nu imediat. Rațiuni obiective înseamnă dacă în implementarea Planului vedem că anumite proiecte nu sunt fezabile, nu se pot face.

Deci, Comisia Europeană nu va accepta nicio tentativă de renegociere acum, înainte să începem implementarea(…). Nici mai târziu nu se pot face modificări pentru că Regulamentul European prevede clar cele 6 direcții în care pot fi alocate fondurile: tranziția spre o economie verde, tranziția spre o economie digitală, competitivitate și coeziune economică, coeziune teritorială și coeziune socială, bani pentru întărirea capacității administrative, precum și întărirea sistemelor publice și bani pentru proiecte de tineret. Acestea sunt cele 6 direcții în care putem finanța proiecte și avem, de asemenea, obligația ca 20% din proiectele finanțate să aibă componentă digitală și 37% din proiecte să aibă componentă de protecția mediului, reducere a poluării. Ce vreau să vă spun este că regulile de la nivelul UE sunt clare, Planul propus de România și aprobat de Comisia Europeană respectă aceste reguli(…)”, a declarat Siegfried Mureșan.

„Nu cred că ne îndreptăm spre o renegociere acum. Cred că dorința de renegociere a fost o dorință de reafirmare politică a PSD, poate și dintr-o oarecare necunoaștere și cu siguranță, în necunoștință de cauză, la nivelul liderilor politici ai PSD. Probabil acum încep să înțeleagă, să vadă și ei ce ar putea modifica și înțeleg foarte clar că nu se va putea face o modificare pe criterii politice(…). Orice cerere de renegociere semnificativă a PNRR nu ar trebui acceptată de prim-ministrul Guvernului României fiindcă orice cerere a PSD de renegociere în acest moment pune România într-o situație defavorabilă în relația cu instituțiile europene. Pe plan internațional ești credibil atunci când există continuitate”, a conchis europarlamentarul PNL.

 

1 comentariu la “Orice cerere de renegociere semnificativă a PNRR nu ar trebui acceptată de premierul Ciucă, spune Siegfried Mureșan: O dorință de reafirmare a PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *