Orice contribuabil ar putea fi taxat cu noua cotă de 70% de către ANAF

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice şi identificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024, iar această dată nu vizează momentul obţinerii veniturilor şi nici pe cel al începerii controlului asupra persoanelor respective, ci momentul emiterii deciziei de impunere, susţin consultanţii Deloitte.

Astfel, orice contribuabil persoană fizică ce va primi o decizie de impunere după data de 1 iulie 2024 ar putea fi taxat cu noua cotă de 70%, scrie Agerpres.

„Potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă, pe lângă cota ridicată de impozitare, dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere. Acestea vor fi calculate până la data plăţii debitelor principale, dar valoarea penalităţilor de nedeclarare se poate reduce cu 75% în cazul plăţii sau compensării debitelor până la termenul lor de plată sau în cazul finalizării cu succes a unei eşalonări la plată”, se menţionează într-un material de opinie semnat de Alex Slujitoru, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, şi Cătălin Barbu, Manager, Impozitarea Veniturilor, Deloitte România.

Conform analizei, deşi schimbarea nivelului de impozitare urmează să se producă de la 1 iulie 2024, este foarte important de menţionat că legea prevede expres că noua cotă, de 70%, se va aplica „deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeaşi dată”.

Practic, dacă pentru persoanele care fie au fost supuse unui control şi primesc decizia de impunere înainte de 1 iulie 2024, fie vor fi supuse unui control ulterior acestei date, lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte aplicarea cotei de impozitare – 16% şi respectiv 70%.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL