Skip to content
Republica Moldova

Orice om normal la cap visează la unirea cu Basarabia, susține istoricul Florian Bichir: Drumul R.Moldova spre Uniunea Europeană trece prin București

Facebook/Florian Bichir

Istoricul Florian Bichir a vorbit, pentru PS News, despre următorul obiectiv al Republicii Moldova după celebrarea aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței. Acesta spune că se așteaptă la unirea României cu R. Moldova, susținând că „drumul spre Uniunea Europeană nu trece decât prin București”.

„E al doilea stat românesc din Europa, din punctul meu de vedere, și din păcate este o consecință a Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939. Iată, în ciuda păcii de după cel de Al Doilea Război Mondial și după destrămarea URSS-ului, există încă granițe trasate de Hitler.

S-a pierdut o mare șansă în 1990, când, alături de Țările baltice, Congresul Statelor Unite a recunoscut că Basarabia este românească.

Dincolo de propagandiștii ăștia, sunt două forme acceptate în democrație și în Uniunea Europeană care ne-a unit: voința celor două parlamente, cum s-a întâmplat în 1917, deci asta ar însemna că ar trebui să creștem elita românească, fiind parlament uni-cameral, iar din 100 de parlamentari ar trebui ca peste 50% să fie unioniști.

Drumul spre Uniunea Europeană nu trece decât prin București. Chișinăul trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană nu se va mai extinde, NATO nu se mai extinde. E o mare victorie faptul că Maia Sandu a câștigat cu o orientare europeană, pentru că, până în prezent, R. Moldova a fost un stat eșuat. Calea pe care a luat-o Maia Sandu e foarte bună pentru că trebuie să reușească să facă un stat, deși mă doare sufletul când spun stat, pentru că e vorba de Basarabia și Bucovina. Va veni și inevitabila unire care vine cu o șansă economică, pentru că astfel ar fi o țară mai mare”, spune istoricul.

De asemenea, Bichir susține că deși marcarea independenței este un motiv de sărbătoare, unirea României cu R. Moldova rămâne principalul obiectiv.

„Mă bucur evident pentru celebrarea independenței, dar pe de altă parte mă gândesc tot timpul la unire pe care sper să o prind în viață, iar dacă nu eu, măcar copiii  mei. Avem nevoie de o generație tânără. Deși sunt istoric, nu pot să îmi dau seama când se va întâmpla asta.

Este important de menționat, deși ne place sau nu, că datorită lui Traian Băsescu s-au acordat acele cetățenii într-un ritm foarte alert, și peste un milion de cetățeni ai R. Moldova sunt și cetățeni români. Dacă procesul ar continua pe aceeași cale ar lua toți cetățenia, dar mai avem mult de lucru, însă acesta este unul dintre idealurile naționale. Dincolo de Uniunea Europeană și NATO, orice om normal la cap visează la unirea cu Basarabia”, conchide Florian Bichir.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri la Chişinău, la manifestările dedicate împlinirii a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Cu această ocazie, şeful statului va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda şi cu preşedintele Ucrainei Volodâmâr Zelenski, mai arată sursa citată. Klaus Iohannis va susţine şi declaraţii de presă comune împreună cu cei trei şefi de stat.

Preşedintele Iohannis va participa şi la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la cea desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai indică sursa menţionată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *