Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Adam Tooze – Shutdown: Cum a zguduit COVID economia mondială

Inquam Photos / Virgil Simonescu

”Shutdown: How Covid Shook the World’s Economy” urmărește răspunsul extraordinar financiar, economic și politic al guvernelor din întreaga lume la COVID. Cartea prezintă implicațiile anului 2020, de la China la Trump la ceea ce avea să fie o criză medicala și economică de proporții și compară măsurile luate de cele mai multe state cu cele de la marea criză financiară din 2008. Una dintre cele mai importante întrebări lansate de carte rămâne fără răspuns: cum au fost guvernele capabile să cheltuiască trilioane pentru susținerea economiilor – de la bănci la salariile oamenilor – dar nu au fost pregătite să pună la dispoziție o mică parte din aceste sume pentru a se asigura că toată populația a fost vaccinată? Cu alte cuvinte, de ce, în contextul crizei climatice, unele intervenții majore sunt posibile, iar altele nu? Lucrarea lui Adam Tooze ne pune la dispoziție un ghid indispensabil pentru crizele pe care le traversează omenirea.

Adam Tooze este istoric, profesor la Columbia University, director al European Institute.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere  până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta, conform fivebooks.com.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba  despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți  care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii.  Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *