Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Amia Srinivasan – Dreptul la sex: Feminismul în secolul XXI

Lucrarea ”The Right to Sex: Feminism in the Twenty-First Century”, o colecție de eseuri filosofice, prezintă inclusiv reflecții asupra predării în unele universități a cursurilor despre politica sexului. Subtilă, curioasă, cartea recuperează în mare parte temele caracteristice curentelor feministe mai vechi și subliniază nevoia de a regândi relațiile complexe dintre politica de gen, clasă, rasă. Mai mult, aceasta arată cât de greșit este să te raportezi doar la unul dintre aceste moduri de analiză.

Ce probleme se află în spatele fenomenului incel (comunitatea online a celibatarilor involuntari, incapabili să dezvolte relații naturale și armonioase de ordin romantic sau strict sexual, deși își doresc acest lucru), al afirmațiilor despre acuzații false, al întrebărilor privind consimțământul și relațiile sexuale cu studenții sunt câteva dintre subiectele provocatoare pe care le propune cartea.
Amia Srinivasan este filosof, profesor de teorie socială și politică la Universitatea Oxford.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii. Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Sursa: fivebooks.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *