Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Jeremy Farrar, Anjana Ahuja – „La nivel înalt: Virus versus oameni, povestea văzută din interior” , o carte despre mediocritatea sistemică

fivebooks. com

Politica științei este unul dintre acele subiecte care tind să fie abordate în clișee, uneori clișee care se auto-alimentează: adevăr versus minciună, rațiune versus magie, etc. Cartea de față este o relatare excepțională privind realități incomode, cum ar fi diplomația științifică, oamenii de știință, măsurile dezordonate luate în numele politicii științifice. Este o dezvăluire foarte rară și sinceră a unui erudit a relațiilor dintre știință și stat, dintre politică și știință. Lucrarea tratează virusul COVID, Organizația Mondială a Sănătății, China și, mai presus de toate, politica britanică privind pandemia. Una dintre temele cărții este mediocritatea sistemică a guvernului britanic, reprezentat în foarte puține cazuri de politicieni de valoare. Aceste cazuri sunt subliniate și elogiate. Autorii susțin că mediocritatea generalizată  a dus la zeci de mii de morți inutile, propunând, astfel, un mod serios de a înțelege politica privind COVID,  epidemiologia, știința, vaccinurile și rolul acestora pe viitor.

Anjana Ahuja  este jurnalist Financial Times, iar Jeremy Farrar  este cercetător în medicină, șeful Wellcome Trust.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere  până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba  despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți  care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii.  Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Sursa: fivebooks.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *