Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Kei Miller – Lucruri ascunse

fivebooks.com

”Things I Have Witheld” este o serie de eseuri scrise de un poet. Acestea spun, în câteva cuvinte, ceea ce încearcă să spună cărți întregi. Lucrarea este o meditație despre identitate, apartenență, despre durerea de a nu aparține, despre modul în care sunt clădite comunitățile, despre cum se interconectează sau nu se interconectează unele cu altele. Este, de asemenea, un studiu al impactului și naturii violenței, în special a celei rasiale. Autorul reunește în carte ceea ce s-a spus și ceea ce nu s-a spus până acum, când putem vorbi despre rasă, dar nu și despre rasism, și care sunt, pentru noi și pentru felul cum înțelegem lumea, urmările faptului de a spune și de a nu spune totul. Acesta se concentrează pe experiența de a fi negru în Jamaica, Africa, Statele Unite și Marea Britanie, însă eseurile lui vorbesc despre experiența tuturor, într-un stil limpede, curat.

Kei Miller este un poet jamaican, autor de literatură de ficțiune, blogger, eseist, profesor de scriere creativă.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii. Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Sursa: fivebooks.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *