Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Kojo Koram, Bogăție neobișnuită – Marea Britanie și urmările Imperiului

Cartea lui Kojo Koram subliniază faptul că moștenirile trecutului imperial al Marii Britanii nu sunt doar culturale, ci și, deși mai puțin evidente, economice și politice. Argumentul: Imperiul britanic a avut un rol important în crearea unui tip de capitalism globalizat, profund nedemocratic și distructiv pentru dezvoltarea națională nu numai a fostelor colonii ale Regatului Unit, ci și a altor țări. În esență, autorul face legătura între ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie în trecutul recent – de exemplu, privatizarea și externalizarea serviciilor, delocalizarea sau paradisurile fiscale – și politicile experimentate deja în diferite zone decolonizate ale lumii. Argumentul este că Marea Britanie trăiește astăzi sub un regim politic și financiar cunoscut de mult timp de multe dintre fostele sale colonii.

Kojo Koram este profesor de drept la Birkbeck School of Law, University of London.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere  până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta, scrie fivebooks.com.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba  despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți  care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii.  Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *