Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Michela Wrong – Nu deranjați: Povestea unei crime politice și a unui regim african care a sfârșit prost

evz.ro

Cartea Michelei Wrong, ”Do Not Disturb: The Story of a Political Murder and an African Regime Gone Bad” este un studiu al puterii, pornind de la războiul civil din Rwanda. În anii 90, exilați în Uganda, membrii tribului Tutsi au format Frontul patriotic, condus de Paul Kagame, apoi au invadat Rwanda și au preluat conducerea țării.

Cum a fost posibil ca o mână de lideri abili să se întoarcă până la urmă împotriva lor înșiși, ucigând atât adversari Hutu, cât și membri Tutsi și, cu toate acestea, să rămână în grațiile mass-media, ale donatorilor internaționali și ale puterilor occidentale în general – sunt câteva dintre întrebările la care răspunde autoarea.

Aceasta realizează un studiu minuțios al minciunii sistematice în politică și al exercitării puterii în general, pentru că, deși este vorba despre cazul particular al Rwandei, lucrarea descrie felul cum funcționează politica globală modernă. Cele mai importante teme ale cărții sunt: represiunea, natura serviciilor secrete, diferențele etnice și modul cum influențează acestea mersul politicii (diferențele dintre păstori și fermieri, catolici și protestanți, anglofoni și francofoni), mișcările de stânga și de eliberare națională.

Cartea este cu atât mai relevantă acum, cu cât Marea Britanie a inițiat un program guvernamental de trimitere a migranților în Rwanda, ceea ce înseamnă că regimul Kagame va face bani din asumarea responsabilității față de aceștia.

Michela Wrong este jurnalist britanic, a asigurat, timp de șase ani, corespondența din Africa pentru BBC, Reuters, Financial Times.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii. Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Sursa: fivebooks.com
https://fivebooks.com/category/nonfiction-books/best-nonfiction-2022/2022-politics-books-orwell-prize/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *