Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Polly Curtis – „În spatele ușilor închise: De ce distrugem familii și cum să le refacem”

culture.ec.europa.eu

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii. David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil. Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii. Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

”Behind Closed Doors: Why We Break Up Families and How to Mend Them”

Una dintre cele 10 cărți finaliste este scrisă de Polly Curtis, ziaristă, director executiv Demos, un think tank din Marea Britanie.

”Behind Closed Doors: Why We Break Up Families and How to Mend Them” (În spatele ușilor închise: De ce distrugem familii și cum să le refacem), scriu editorii, descoperă viața copiilor despărțiți de autorități de părinții lor, în Marea Britanie de astăzi. Informațiile au fost greu de obținut din cauza restricțiilor legale cu privire la activitatea instanțelor specializate în dreptul familiei. Descoperim aici un sistem profund disfuncțional în care statul este pregătit să cheltuiască mulți bani pentru a lua copiii de la părinții lor, dar nu este pregătit să cheltuiască bani pentru a-i ajuta pe părinții să aibă grijă de copiii lor așa cum trebuie. Este un stat opresiv, care nu mai are încredere în cetățeni, incapabil să navigheze prin multiplele complexități ale sărăciei, genului și rasei. Un studiu extraordinar al modului în care clasa, rasa și sexul interacționează într-un mod profund negativ, un exemplu minunat de investigație de lungă durată a ceva ce oamenii fie nu doresc să fie investigat, fie este dificil de investigat.

Sursa, text, coperta: https://fivebooks.com/category/nonfiction-books/best-nonfiction-2022/2022-politics-books-orwell-prize/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *