Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Rebecca Solnit – Trandafirii lui Orwell

five books

Ultima carte dintre cele 10 finaliste pentru Premiul Orwell 2022, este “Orwell’s Roses”, o carte cu un subiect neașteptat, în contextul celor mai bune lucrări politice. Aceasta îl descoperă pe Orwell în ipostaza de grădinar, cultivator de fructe, legume, și trandafiri. Autoarea dezvăluie multe despre familia Orwell însă și despre angajamentul său în chestiunea sclaviei și a plantațiilor de trestie de zahăr din Caraibe, atitudinea sa față de consumul de opiu și față de imperialism în India.

Cartea tratează, de asemenea, și interesul lui Orwell față de influența științei, a geneticii în politica Uniunii Sovietice dar și a Marii Britanii. Ce este impresionant la lucrarea Rebeccăi Solnit este imaginea generală a unui Orwell optimist, preocupat de aspecte ale vieții adesea ascunse, cum ar fi bucuria, natura și locul lor în politica de stânga.

O temă specială se referă la producție și natură, prezentându-l pe Orwell în studiul muncii, a lumii ascunse în care sunt făurite lucrurile, cum ar fi cultivarea trandafirilor în Columbia, condițiile de muncă, magaziile asemănătoare unor fabrici unde sunt pregătiți pentru transport spre Statele Unite și Europa trandafirii refrigerați.

Rebecca Solnit este scriitoare. Cărțile ei prezintă subiecte ca feminismul, mediul, politica, arta modernă.
Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii.

David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune.

De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

„Avem o definiție destul de largă a ceea ce contează ca scriere politică. Nu este vorba despre un premiu pentru științe politice, jurnalism politic sau istoria imediată. Lista scurtă include cărți scrise de poeți și filozofi, arheologi, antropologi, oameni de știință, avocați, istorici și jurnaliști. Ceea ce cautăm sunt cărți care ne schimba părerea despre lucrurile esențiale, care induc nevoia de acțiune, care reușesc să treacă de suprafață, de ce e vizibil.

Sunt cărți politice în sensul că vor să ne facă să gândim în moduri noi sau să ne atragă atenția asupra lucrurilor mai puțin evidente. Literatura politică nu se referă la poziționarea politică obișnuită. Suntem interesați de acele opere care trec de minciunile politicii. Pentru a inversa un cliseu, acum avem nevoie nu de a spune adevărul puterii, ci de a spune adevărul despre putere. Deci, în timp ce ne gândim la scrierea politică ca la o categorie foarte largă, ceea ce căutăm sunt cărți frumos scrise, pătrunzătoare, neobișnuite,” spune David Edgerton, președintele juriului Orwell Prize 2022.

Sursa: fivebooks.com
https://fivebooks.com/category/nonfiction-books/best-nonfiction-2022/2022-politics-books-orwell-prize/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *