Skip to content
Cultura

Orwell Prize, cele mai bune cărți despre politică: Sally Hayden – „La a patra încercare, ne-am înecat”, o carte despre tragedia migranților

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Cartea lui Sally Hayden ”My Fourth Time, We Drowned” („La a patra încercare, ne-am înecat”) este câștigătoarea ediției de anul acesta a Premiului Orwell pentru literatură politică. O carte tulburătoare, scriu editorii, cu un subiect despre care nu ne dorim să vorbim prea mult: tragedia migranților care încearcă să ajungă în Europa de-a lungul Mediteranei.

Lucrarea spune povestea suferinței extraordinare a numeroase familii care-și trimit membrii în Europa, dar și migranților înșiși, aflați la mâna traficanților, a polițiilor și, indirect, a organizațiilor internaționale preocupate mai mult sau mai puțin de viața lor, potrivit fivebooks.com.

Ceea ce este impresionant la această carte este faptul că mărturiile migranților sunt urmărite de-a lungul dramaticei lor călătorii, nu la finalul acesteia. Foarte puțin prezentate la televiziune sau în presă, aceste povești individuale sunt spuse de multe ori prin intermediul rețelelor sociale. De aceea sunt atât de convingătoare și autentice.

Cartea este o critică directă la adresa Uniunii Europene și a Organizației Națiunilor Unite, la adresa politicii acestora, a indiferenței lor sistematice față de suferința acestor oameni. Este, ca multe dintre lucrările nominalizate, o carte despre și pentru timpurile pe care le trăim.

Sally Hayden este jurnalist și fotograf, specializată în migrație, conflicte și crize umanitare.

Orwell Prize este cel mai important premiu din Marea Britanie acordat anual unor cărți care îndeplinesc cel mai bine ambiția lui George Orwell de a transforma scrisul politic într-o artă. Există premii atât pentru ficțiune politică, cât și pentru non-ficțiune, amintind astfel de preocuparea lui George Orwell pentru ambele domenii.

David Edgerton, președintele juriului, prezintă cele 10 titluri finaliste la categoria non-ficțiune. De la zorii umanității până la criza COVID, de la un studiu al acumulării a cât mai multă putere până la situația dificilă a celor neputincioși, iată câteva cărți capabile să cearnă minciunile politicii și să se ridice la înălțimea prezentului, explică acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *