Skip to content
Internațional

OSCE cere anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale din Belarus

Twitter
" "

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îndeamnă, în primul raport independent major privind situaţia din Belarus, publicat joi, la anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 9 august şi prezintă ”torturi sistematice” şi ”încălcări masive ale drepturilor omului, relatează AFP.

Există probe copleşitoare care arată că alegerile prezidenţiale de la 9 august 2020 au fost falsificate şi că încălcări masive şi sistematice ale drepturilor omului au fost comise de către forţele Securităţii, ca răspuns la manifstaţii paşnice”, se arată în acest document, discutat în Consiliul Permanent al Organizaţiei.

" "
" "

Între timp, Parlamentul European a adoptat, la mijlocul lunii septembrie, o rezoluție prin care respinge rezultatele alegerilor prezidenţiale desfăşurate în Belarus. Statele UE nu îl vor mai recunoaște pe Lukașenko drept președinte după expirarea actualului mandat și cer organizarea de alegeri democratice.

Victoria lui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial din Belarus a adus cu sine o situație extrem de tumultuoasă, generată de represaliile violente ale forţelor de securitate împotriva manifestanţilor ce contestă rezultatele alegerilor.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Nu este greu de înţeles de ce Lukaşenko, la putere din 1994, este numit ultimul dictator al Europei. Și-a scandalizat compatrioţii refuzând să impună restricţii pentru a combate efectele COVID-19 și i-a sfătuit doar să bea vodcă și să meargă la saună pentru a se păzi de coronavirus.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *