Skip to content
Externe

Otrăvirea lui Navalnîi tensionează relația dintre Rusia și Germania. Dan Dungaciu: E ca și cum ai semna explicit o intenție de asasinat

psnews.ro

Într-o declarație pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, definește relația dintre Rusia și Germania în contextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, ca un fel de „Adio dar rămân cu tine”. Sociologul este de părere că „rușii vor intra într-o negare totală, pentru că ei vor spune că «Statul nu este vinovat»”.

„Situația opozantului politic Navalinîi este extrem de complicată pentru Europa în special, dar mai degrabă este complicată pentru Germania. Pe de o parte nu poți să lași nesancționat un asemenea gest pentru că otrăvirea cu noviciok este ca și cum ai lăsat o semnătură. E ca și cum ai semna explicit acea intenție probabil de asasinat. Dar pe de altă parte, nici nu poți să mergi prea departe pentru că „prea departe” sau „mai departe” în relația cu Rusia este ridicarea nivelului sancțiunilor. Iar aici lucrurile se complică și se complică în special pentru Germania”, explică Dan Dungaciu.

În contextul în care liderul opoziției ruse a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupa noviciok, Germania aruncă vina asupra Rusiei, iar Federația Rusă argumentează că nu este făptașă a presupusului asasinat.

Dan Dungaciu susține că „până nu o să se descopere ce s-a întâmplat or să spună că statul rus nu este de vină, cum s-a întâmplat de fiecare dată, deși, între noi fie vorba, tipul de otravă care a fost folosit și a fost certificat, nemții spun 100%, ridică enorm de multe semne de întrebare. Este, cum zic americanii: „in your face”. Adică este scandalos.”

„Relația doamnei Merkel cu domnul Putin este un fel de „Adio dar rămân cu tine”. Îi spui „adio”, în sensul că îl sancționezi, dar rămâi cu el în ideea că nu poți să îl sancționezi foarte tare. Dacă se ridică nivelul maxim de sancțiuni pentru Federația Rusă în cazul în care se consideră că statul rus este vinovat de această tentativă de asasinat, atunci ar trebui ca acest nivel să ajungă, probabil, până la dimensiunea „Dosarului energetic”. Problema este că Germania, sau doamna Merkel, nu vor asta. (…)

Sigur că rușii vor intra într-o negare totală, pentru că ei vor spune că „Nu știm cine a făcut, statul nu este vinovat, noi nu putem să începem o anchetă dacă nu știm ce s-a întâmplat cu el”, spune Lavrov. Prin urmare, domnul Navalnîi este o persoană politică foarte cunoscută dar, neștiind ce s-a întâmplat, statul rus nu își poate asuma nicio responsabilitate. Deci din punctul ăsta de vedere ei sunt în zona de negare mai mult sau mai puțin plauzibilă”, afirmă sociologul.

Totodată, Dan Dungaciu aduce în discuție si cazul Skipal, GRU, Serviciul de Informații al Armatei în Rusia, care, din punctul său de vedere, a fost o „parodie”. Pentru a doua oară, Rusia „neagă pur și simplu până în pânzele albe chiar dacă dovezile circumstanțiale ar incrimina-o”, explică analistul.

„Rușii spun că încă nu știm ce s-a întâmplat foarte clar, nu e limpede în ce măsură Moscova va acceptă probele sau dovezile pe care Germania le dă. Doi la mâna, dacă le va accepta, asta nu înseamnă neapărat că de vină este statul rus. Deci sunt două praguri de trecut: primul prag, că Rusia acceptă că Navalnîi a fost otrăvit, după cum spun nemții, cu noviciok, iar pasul al doilea este dacă statul rus are sau nu vreo implicație. (…)

Să nu uităm cazul Skipal, care a fost o parodie. Rușii și-au permis atunci inclusiv să-i aducă pe cei doi identificați de britanici că potențiali asasini să-i aducă la televiziune și să nege într-o formă în care cred că era de ras inclusiv de cei care priveau din Rusia scenă. Deci Rusia merge și în direcții de genul asta: neagă pur și simplu până în pânzele albe chiar dacă dovezile circumstanțiale ar incrimina-o. (…)

Deci dacă vom asista la o escaladare fără precedent acestui caz și vom ajunge la sancțiuni, se va întâmpla o modificare strategică geopolitică fără precedent. Eu nu cred însă că se va ajunge până într-acolo și că vom fi în scenariul unui „Adio dar rămân cu tine” adică Germania va rămâne cu federația Rusă chiar dacă aparent, la nivelul declarațiilor publice îi va spune un adio sau va transmite că ceea ce face este inacceptabil”, a încheiat Dan Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *