Skip to content
Politică

OUG 114, gură de oxigen pentru patronul Interagro: „Dacă se aplică ordonanța deschid firmele falimentare”

inquam photos

Ioan Niculae, controversatul patron al grupului de combinate chimice Interagro și cel mai influent afacerist din Teleorman, a recunoscut că este unul dintre marii beneficiari ai OUG 114, care plafonează prețurile de vânzare a gazelor naturale.

Numele lui Niculae și Dragnea apar într-un dosar DNA, alături de cel al Alinei Bica, în care se investighează o mită de 3,5 milioane de euro oferită de Niculae lui Dragnea pentru a interveni pe lângă Bica.

Niculae, care a făcut închisoare într-un dosar de corupție și a fost condamnat în primă instanță în al doilea dosar de corupție, a declarat că ”dacă așa se va aplica OUG, deschid imediat toate cele 6 fabrici. Dar să fie 68 de lei (plafon de 68 de lei/MWh), nu să apară iar artificii, astfel încât să urce la 100 de lei”.

”Ordonanța 114 este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste nivelul de dezvoltare industrială din 2011”, a mai spus Niculae, scrie G4media.ro

Niculae deține, prin InterAgro, șase combinate de îngrășăminte chimice, a căror principală materie primă sunt gazele naturale: Donau Chem Turnu-Măgurele, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, Amurco Bacău, GaProCo Săvineşti şi Nitroporos Făgăraş. Toate sunt închise pentru că producătorii de gaze nu îi mai vând lui Niculae din cauza datoriilor uriașe acumulate – circa 200 de milioane de euro debite neplătite la Romgaz și Petrom.

Presa a scris încă din decembrie 2018, când guvernul Dăncilă a făcut public proiectul OUG 114, că Ioan Niculae, alături de Gazprom, Ion Țiriac și Tel Drum, va fi unul dintre marii câștigători ai prevederilor care au nemulțumit aproape toată piața economică din România.

Plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani promisă ca un sprijin pentru consumatorii casnici și industriali va lovi dur principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *