Skip to content
Economie Politică

OUG 114 va fi adoptată tacit de Senat

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor - Guvern Dăncilă https://inquamphotos.com

Comisia de buget-finanțe din Senat a amânat, astăzi, la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, întocmirea unui raport pentru Ordonanța de Urgență 114/ 2018, care introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații.

Ordonanța are termen de adoptare tacită data de vineri, 1 martie, iar până atunci nu va mai fi discutată în comisia de raport și, prin urmare, senatorii nu vor mai avea ocazia să introducă modificări, respectiv nici măcar să o voteze, arată Profit.ro.

Teodorovici a susținut că Guvernul discută acum pentru fiecare domeniu, astfel încât să stabilească dacă se impun modificări.

Surse poltice susțin că eventuale modificări vor fi prezentate în Parlament săptămâna viitoare de premierul Viorica Dăncilă.

Comisia de specialitate ar fi trebuit să întocmească un raport pentru OUG 114, astfel încât actul normativ să poată fi votat de Senat mâine, în ultima zi de plen înainte de 1 martie, termenul de adoptare tacită a ordonanței.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a venit însă astăzi la lucrările comisiei și a solicitat ca dezbaterea OUG 114 să fie amânată, iar cu votul senatorilor PSD, majoritari în comisie, propunerea acestuia a fost adoptată.

Acest lucru înseamnă că OUG 114 va fi adoptată tacit de Senat și transmisă fără nicio modificare spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Todorovici a susținut în comisie că la nivel de Guvern vor exista discuții pe fiecare sector în parte – bancar, energie, comunicații -, astfel încât Executivul să vină, eventual, cu propuneri de modificări, dacă în urma discuțiilor va reieși concluzia că ordonanța trebuie astfel ”îmbunătățită”.

Surse politice de la Putere susțin că, în urma acestor discuții, premierul Dăncilă va prezenta săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, eventualele modificări la OUG 114.

Atât senatorii ALDE, cât și UDMR au arătat că OUG 114 trebuie modificată. Senatorii din Opoziție depuseseră o serie de amendamente pentru anularea taxelor impuse de Guvern prin această ordonanță.

Totodată, cele mai importante amendamente la Ordonanță, depuse din partea puterii și obținute de către Profit.ro, au fost propuse de către ALDE și par, cel puțin la prima vedere, să îi avantajeze pe distribuitorii și furnizorii de energie și gaze.

De asemenea, un amendament propus de parlamentarii PSD la OUG 114 introduce firmele care desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor în categoria firmelor din domeniul construcțiilor, ai căror angajați vor beneficia timp de 10 ani de impozite zero pe veniturile salariale.

Toate aceste amendamente nu vor mai putea fi însă adoptate acum în Senat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *