Skip to content
Economic Politică

OUG ”anti-lăcomie”, în conflict cu Constituția, legislația UE și cea națională? Totul se va decide în Parlament

B1.ro

Patronatele din industria energetică, bancară, telecom, a pensiilor private sau a jocurilor de noroc, dar și alte organizații reprezentative, cum ar fi sindicatele din diverse ramuri ale sectorului public, vor avea ocazia, odată cu reluarea activității Parlamentului pe 1 februarie, să își exprime direct către parlamentari punctele de vedere asupra recentului OUG cu măsuri fiscal-bugetare publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2018 și să încerce să obțină modificarea sa prin legea de aprobare a Ordonanței, al cărei proiect a fost depus de Executiv la Senat pe 28 decembrie, la o săptămână după adoptarea OUG în ședință de Guvern.

Prevederile Ordonanței de urgență care au provocat cele mai mari nemulțumiri industriilor afectate sunt măsurile de suprataxare a băncilor, companiilor energetice, jucătorilor din telecom și operatorilor de jocuri de noroc, de plafonare a prețurilor la gaze naturale și energie electrică și de modificare radicală a legislației sistemului pensiilor private obligatorii (pilonul II), prin introducerea posibilității de stopare a viramentelor lunare la cererea participanților, scoatarea din sistem a salariaților din construcții, reducerea comisioanelor percepute de administratori și majorarea exponențială a necesarului de capital al acestora.

Termenul de adoptare tacită este de 30 de zile și se calculează de la data de 28.12.2018. Termenul urmează să se împlinească după vacanța parlamentară, la 28 de zile de la reluarea activității Senatului”, precizează camera superioară a Parlamentului, care urmează să își reia activitatea pe 1 februarie, arată Profit.ro.

Cameră decizională este însă Camera Deputaților, indiferent dacă Senatul adoptă (tacit sau nu) sau respinge proiectul de lege. Potrivit legislației în vigoare, proiectele de legi privind aprobarea sau respingerea ordonanțelor de urgență se supun de drept dezbaterii și adoptării în procedură de urgență.

Dat fiind că OUG nr. 114/2018 reglementează numeroase domenii diferite de activitate, nu este deocamdată clar câte și care exact dintre comisiile parlamentare ale Camerei Deputaților vor fi sesizate pe fond pentru a elabora raportul (de adoptare sau respingere, cu sau fără amendamente admise) la proiectul de lege de aprobare a OUG. în afară de cele de Industrii și Buget. Poate că întrebarea corectă este, de fapt, care dintre ele NU vor fi sesizate.

În orice caz, ședințele de dezbatere a proiectului în vederea elaborării raportului menționat sunt cea mai bună ocazie de modificare a prevederilor OUG, la acestea fiind invitați nu doar reprezentanți ai ministerelor și ai altor instituții de stat implicate, cum ar fi BNR, ANRE, ANCOM, ASF sau Consiliul Concurenței, ci și cei ai diferitelor industrii afectate, precum și ai altor grupuri de reprezentare profesională, cum ar fi sindicatele. OUG are 95 de pagini și operează modificări de substanță, chiar radicale, în numeroase sectoare, ceea ce înseamnă că, în pofida procedurii de urgență, sunt de așteptat dezbateri lungi și dificile și negocieri de culise la sânge pentru obținerea de compromisuri pe diversele componente de detaliu ale actului normativ.

Asta în condițiile în care coaliția de guvernare PSD-ALDE mai deține doar o majoritate parlamentară subțire, la limită, și nu este limpede în ce măsură OUG se bucură sau nu de suportul tuturor parlamentarilor celor două partide. Rolul șefilor comisiilor parlamentare sesizate în fond pentru raport, capabili să influențeze inclusiv procedural dezbaterile, va fi determinant.

Nu poți să faci cu câteva zile înainte de terminarea anului, fiindcă nici companiile, nici societatea, nimeni nu poate fi pregătit pentru o astfel de schimbare și nu este bine să faci brusc, șase luni măcar ar trebui să lași, așa cum scrie și în legislația noastră internă, pentru ca toată lumea să se pregătească pentru o modificare fiscală și mă îndoiesc că această dezbatere sau mă rog, dezbaterea OUG când va ajunge în Parlament va merge foarte lin. Nu știu dacă s-a gândit ministrul Finanțelor și la o respingere a Ordonanței undeva pe la mijlocul anului, ce va pune la loc sau cum va gestiona treaba. De aceea, eu cred că măsurile așa brutale în zona fiscală, în zona de impozite, sunt extrem de contraproductive”, a declarat recent președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Reprezentanții patronatelor și sindicatelor s-au exprimat deja împotriva OUG, prin avizul consultativ negativ acordat de Consiliul Economic și Social (CES). Noii reprezentanți ai societății civile în Consiliu, numiți în octombrie de premierul Dăncilă, printr-o mișcare-surpriză care a atras protestele celor revocați, s-au abținut de la vot.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *