Skip to content
Politică

UPDATE ULTIMA ORĂ Ce a hotărât Guvernul privind salariile medicilor

UPDATE 13:57

Ce a hotărât Guvernul României, în şedinţa de miercuri, în ceea ce priveşte salariile medicilor.

Potrivit unui comunicat trimis redacţiei PSnews.ro, personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabilește o ordonanță de urgență aprobată de Guvern.

Măsura a fost luată „în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate”, precizează Executivul.

Totodată, prin actul normativ se majorează, tot cu 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

„De aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

Pe cale de consecință, se majorează cu același procentaj, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei.  De asemenea, potrivit ordonanței de urgență, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL. Astfel, alături de tinerii specialiști din învățământ, și cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenți, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiții în cel mult trei ani de la implinirea acestei vârste. Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București în care acestea sunt amplasate”, se mai arată în comunicatul guvernamental.

—————–

În ședința de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a discutat despre ordonanța care prevede creșterea salariilor pentru tot personalul din sistemul sanitar, subliniind faptul că „întotdeauna se vor opune unii când vrei să schimbi ceva important”.

În același timp, prim-minstrul a menționat că se va găsi o soluție și pentru educație, pentru că „sănătatea și educația sunt două domenii care trebuie să meargă împreună”.

Nu în ultimul rând, Ponta a declarat că are încredere că noul Cod Fiscal va fi votat de către Parlament.

„Ordonanta care prevede cresterea salariilor pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vreau sa fiu atat de clar pentru ca toata lumea care intelege limba romana sa inteleaga. 25% din salariile actuale, pentru toata lumea si in plus, doamna Rovana Plumb – ati reusit si pentru asistentii sociali? De ce n-ati reusit? Va astept cu o solutie.

Vreau sa spun 2 lucruri: e nevoie, si sper sa am sprijinul, de cresterea veniturilor celor care lucreaza in sistemul medical si in acelasi timp reformele importante: producerea cardurilor. Intotdeauna se vor opune unii cand vrei sa schimbi ceva important. Mergem mana in mana cresteri salariale – reforme in sistem – asa cred ca e normal. Daca am fi putut face 100%, 200%, as fi facut din toata inima, asa e corect.

Al doilea lucru, e un repros pe care mi-l asum si pe care l-am afirmat la intalnirea cu reprezentantii sistemului de educatie – Da, educatia si sanatatea sunt cele 2 domenii nu doar de interes, dar care trebuie sa mearga impreuna. Gasim solutia pe legea salarizarii astfel incat de fiecare data educatia si sanatatea sa mearga in acelasi ritm, sa nu apara discrepante intre profesori si medici.

Al doilea subiect – sunt increzator ca maine liderii au discutia finala si saptamana viitoare in Senat si Camera Deputatilor sa avem Codul fiscal. L-am facut foarte bine, l-am discutat cu mediul de afaceri, am trimit absolut toate cifrele, vine intr-un context bun – am vazut incasari mai mari, momentul de relaxare fiscala il faci atunci cand lucrurile merg bine.

Liderii politice au problemele lor politice, noi ne-am facut treaba si sunt foarte increzator ca saptamana viitoare vom avea Codul Fiscal votat de catre Parlament.

Sunt de acord cu „Programul national pentru irigatii” – numai cand e seceta ne aducem aminte. Nu poti sta la voia naturii, e un proiect viabil, alaturi de fondurile europene pentru infrastructura.

Mai vreau doua lucruri: cu Romatsa, domnule ministru, sunt convins ca puteti gasi solutii. Cred ca aveti capacitate astfel incat servicii de siguranta nationala sa nu fie perturbate. E bine sa castige dar atunci sa-si faca si ei treaba. Asta seara voi merge la Chisinau. Maine sunt acolo cu discutii cu noul guvern, presedintele tarii, presedintele Parlamentului”, a declarat Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *