În ultima perioadă scena politică românească a fost marcată de zvonul conform căruia urmează ca în luna decembrie să se dea OUG pe amnistie și grațiere, chiar în ultima ședință de Guvern din 2018.
În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu avocatul Cristian Ene. Concret, întrebat ce ar însemna pentru justiția românească o astfel deordonanță, avocatul a evidențiat că ar implica o depopulare a sistemului penitenciar din România. Mai mult, Cristian Ene a atras atenția că efectele nu vor fi neapărat majore asupra sistemului judiciar, ci OUG pe amnistie și grațiere ar putea reprezenta un act de clemență care nu s-a mai uzitat de mult timp în România.
“Înseamnă până la urmă o depopulare a sistemului penitenciar din România. Apropo de limitele ce se vor stabili și respectiv infracțiunile pentru care se va aplica în situația în care se va da această OUG, vom ști și impactul asupra depopulării și de asemenea vom vedea și impactul asupra sistemului judiciar. Este un impact pe care nu trebuie să îl exagerăm ca fiind unul major, ci poate să fie un impact de normalitate având în vedere faptul că vorbim până la urmă de o măsură de clemență ce nu a mai fost uzitată de România de foarte mulți ani cu excepția recursului în compensație’’, a spus avocatul.
Totodată, confruntat cu informația conform căreia proiectul de ordonanță ar fi pregătit de Ministerul de Interne și nu cel al Justiției, Cristian Ene a precizat că OUG poate fi dată de MAI doar dacă se modifică legea privind normativul reglementării și emiterii actelor de Guvern.
„În situația în care se modifică legea în ceea ce înseamnă normativul reglementării actelor și emiterii actelor de Guvern se poate, dar până la momentul în care nu se va modifica legea care se referă la tehnica legislativă de reglementare a emitentului de OUG și a ordonanțelor normale nu avem această posibilitate’’, a conchis Cristian Ene în exclusivitate pentru PSnews.ro.