Skip to content
Politică

OUG pe amnistie și grațiere. Zegrean pune degetul pe rană: unde va pierde România EXCLUSIV

gandul.info

Augustin Zegrean – fost președinte al CCR – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală consecințele unei eventuale ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

Încă de la început, avocatul a pledat pentru ca o asemenea măsură să ia forma unui proiect de lege (așadar ceva care să treacă prin dezbaterea publică și cea parlamentară), iar nu forma unei OUG.

„Nu-i poate opri nimeni să emită o astfel de ordonanță. Deci dacă vor s-o facă, o fac. Dar ideal ar fi să facă o lege pentru așa ceva – una care să fie supusă dezbaterii publice și parlamentare, cum se fac legile. Sigur că sunt consecințe, pentru că ordonanțele de urgență – spre deosebire de legi – intră în vigoare imediat, la data publicării în Monitorul Oficial (sigur: cu condiția ca să fie depusă în Parlament, pentru dezbatere). Parlamentul dacă se află în sesiune, o dezbate cu prioritate. Dacă nu, atunci trebuie să fie convocat. Am auzit și spunându-se că e destul să fie convocat Parlamentul – nu trebuie să se și întrunească (pentru că așa e scris în Constituție). Cine a scris în Constituție așa ceva nu s-a gândit că s-ar putea întâmpla ca Parlamentul să fie convocat, dar el să nu se întrunească, să nu aibă ședință. Nu se poate – astea-s lucruri care depășesc rațiunea”, a arătat fostul șef al Curții Constituționale a României.

În continuare, Augustin Zegrean a avertizat că România poate avea de pierdut la capitolul „prestigiu” și că ar putea reizbucni proteste.

„Ce poate România să piardă este prestigiul, pentru că o astfel de ordonanță s-ar da cu destinatari dinainte stabiliți. Și sigur că va avea aceleași efecte ca Ordonanța 13: lumea va fi foarte furioasă – probabil că iar vor ieși în stradă, occidentalii iar ne vor arăta cu degetul. Dar nu îi poate opri nimeni pe guvernanți să facă asta”, a punctat ex-președintele CCR.

Totuși, Zegrean s-a arătat sceptic că manifestațiile de stradă ar putea atinge amploarea celor din februarie 2017, întrucât acum ne aflăm în sezonul concediilor.

„Nu știu cum va reacționa populația – nu mă pricep la de-astea. N-am organizat niciodată proteste și nici n-am participat la proteste. Probabil că tocmai de-asta se face acum, în vară: pentru că lumea e plecată și are alte preocupări. Dar eu nu cred că se va ajunge până acolo, pentru că legile nu se fac în fuga calului. Dacă așa le faci, așa le ai”, a atras atenția juristul.

În continuare, Augustin Zegrean a tras o paralelă între contextul actual și cel de pe vremea comuniștilor, când dictatorul Nicolae Ceaușescu nu era preocupat de reacțiile internaționale și – în plus – când specificul legislației de atunci genera prea multe condamnări cu executare pentru aceeași faptă (Zegrean a dat ca exemplu furtul produselor agricole de către țărani).

„În orice caz: o astfel de lege are consecințe majore, pentru că de mult nu s-a mai adoptat o lege de amnistie sau de grațiere și sunt mulți care așteaptă așa ceva. Dar foarte multe fapte ar rămâne nepedepsite.

Oricum: amnistia și grațierea se fac când sunt probleme, când foarte mulți sunt condamnați pentru aceeași faptă, când închisorile sunt pline. Or, noi tocmai am înțeles că au cam golit închisorile prin diverse metode.

Acte de clemență se fac în înainte sau după unele evenimente majore sau când sutn justificate după calculele efectuate de cei care se ocupă de sistemul penitenciar și care constată că nu mai sunt posibilități de a-i ține în închisori (nu mai sunt locuri sau bani) ori când s-au făcute multe condamnări pentru o anumită faptă. Și în vremea comuniștilor se făceau din când în când acte de grațiere. De exemplu, era un decret care sancționa furtul de produse agricole de pe câmp. Ajunseserăm ca practic toți țăranii să fie condamnați. Sigur că din când în când îi grația, pentru că primeau câte o pedeapsă cu suspendare. Sau dacă erau recidiviști, primeau cu executare. Și atunci erau foarte mulți în închisori. Și de-asta se dădea o grațiere, o amnistie… Dar Ceaușescu își putea permite să facă așa ceva, pentru că pe el nu-l interesa – sau poate chiar nu auzea – ce spunea lumea. Pe de altă parte, acum, când toată lumea spune că se face cu destinație clară, lucurile nu vor fi chiar așa, a zis Zegrean.

Solicitat să precizeze dacă dă de înțeles că o asemenea OUG va fi dată cu dedicație pentru Liviu Dragnea, Augustin Zegrean a replicat: „Nu numai”.

Totuși, chestionat dacă se referă și la alte persoane, avocatul a rămas reticent: „Nu, nu dau nume. Nomina odiosa (nume odioase – n.r.)!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *