Invitați la Puterea Știrilor, Vladimir Ionaș, sociolog și director Avangarde și Florian Bodog, senator PSD, au explicat ce rezultate poate aduce noua OUG la alimentele de bază, care s-ar putea ieftini de la 1 august, odată cu plafonarea adaosului comercial, ordonanță care a fost amânată pentru ziua de vineri, de către guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu. Executivul a publicat și lista oficială alimentelor de bază pentru care ar trebui să plătim mai puțin. După ordonanță, sunt 14 la număr, printre care uleiul, pâinea, carnea, lactatele, fructele sau legumele.
Vladimir Ionaș: Dacă rezultatul va fi același, anume ca prețurile la alimentele de bază să scadă, da, poate aduce rezultate, pentru că este un lucru livrat. Dacă vom avea o problemă cu stocurile, iar cei de la marii retaileri vor aplica aceeași direcție pe care au aplicat-o în alte țări, atunci vom avea o altă problemă și nu va fi considerat ca un punct livrat de către electorat.
Florian Bodog: Ceea ce vreau să precizez este faptul că, prin această ordonanță, se oprește creșterea prețurilor la alimente și se rezolvă principala problemă a românilor. Măsura care va proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, a fost discutată cu operatori economici și au fost agreate de operatorii economici.
Deci, acest risc care, într-adevăr, poate fi invocat, nu credem că va exista și credem că măsura va produce efectul contat, atât asupra puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și mijlocii, dar și asupra inflației.
Cum va funcționa această limitare a adaosului comercial? Așa cum am precizat de la început, producătorii nu vor avea de suferit, adică la fermieri nu există nicio limită privind stabilirea prețurilor. La procesatori, cota maximă de adaos comercial este de 20% peste costurile de producție, iar la distribuitori, cota maximă de adaos comercial cumulată este de 5%, adică, indiferent câți distribuitori sunt pe lanțul comercial, adaosurile cumulate ale acestora nu pot depăși în total 5% din prețul de vânzare al procesatorului sau, respectiv, prețul de vânzare al fermierului.
Vladimir Ionaș: Pentru mine era clar, încă de dinainte. Problema este că am auzit anumiți reprezentanți ai unor mari retaileri, ieri sau alaltăieri, imediat după noua discuție cu Guvernul, scrâșnind din dinți, mai degrabă nefiind de acord.
De aceea, mă tem să nu fie o reacție din partea acestora, de răzbunare la adresa Guvernului și, evident, a întregii societăți. Sper ca Guvernul să fie mult mai dur și el în aceste negocieri, pentru că, până la urmă, înțelegem cu toții că în capitalism, rolul oricărui om de afaceri, a oricărei corporații, oricărei companii, este să facă profit.
Ședința de guvern, în care trebuie aprobată OUG, a fost mutată
Executivul mai are o zi pentru discuții și pentru a ajunge la o înțelegere.
A fost publicat proiectul ordonanței, cu lista alimentelor ale căror prețuri vor scădea.
Sunt 14 produse, printre care laptele cu 1,5% grăsime și iaurtul cu 3,5%, făina albă, cartofii albi și zahărul tos, carnea de pui și carnea de porc, doar dacă este pulpă cu os ori carne de lucru. La fructe sunt incluse merele, prunele, pepenii și strugurii. Procesatorii și comercianții nu vor putea aplica adaosuri mai mari de 20%, iar pe lanțul de distribuție, acest adaos nu trebuie să depășească 5%.
Unii analiști cred că aplicarea acestor măsuri va avea ca efect scumpirea altor alimente, pentru a compensa reducerile stabilite de guvern.
Produsele vizate în ordonanță sunt:
Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
Brânză telemea din lapte de vacă vrac Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
Mălai 1 kg
Ouă de găină calibrul M 10 buc.
Ulei de floarea-soarelui 1L
Carne proaspătă pui
Carne proaspătă porc
Legume proaspete vrac
Fructe proaspete vrac
Cartofi proaspeți albi vrac
Zahăr alb tos 1 Kg
Proiectul de OUG poate fi citit integral aici: OUG-plafonare-preturi-alimente
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News