Skip to content
Politică

OUG privind legile justiţiei şi procurorul european, publicate în Monitorul Oficial

psnews.ro

Ordonanţele de Urgenţă privind legile justiţiei şi desemnarea procurorului european au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial

 

O formă oficială a controversatului text, care aduce modificări esențiale în funcționarea Ministerului Public, dar și a principalelor parchete și atentează la independența procurorilor, nu a fost făcută publică până acum, magistrațîi acuzând faptul că modificările au fost ținute secrete și nu s-au discutat cu cei pe care ii afectează.

Ordonanță, care a declanșat critici dure atât din partea instituțiilor din Justiție, a asociațiilor magistraților, dar și a Comisiei Europene a fost publicată în Monitorul Oficial  la o zi după adoptarea în ședința de guvern.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat marți, la finalul ședinței de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanță de Urgență și care privesc legile justiției, informează Ziare.com.

Astfel, funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, ceea ce pune presiune pe procesul de numire a procurorilor șefi, modificarea vizând situații similare cu cele din prezent la numirea noului șef al DNA, unde se află un interimar pe perioada derulării procesului de numire, blocată de o bucată de vreme la Cotroceni.

Mai mult, pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM (cu o majoritate considerată favorabilă lui Tudorel Toader), nu se secția de procurori din CSM, că până acum (unde candidații propuși de Toader au primit în majoritate aviz negativ).

În plus, au fost decise mai multe modificări în funtionarea Secției de investigare a magistraților, care devine stat în stat, fiind practic scoasă de sub autoritatea procurorului general, Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *