Skip to content
Politică

OUG privind Legile Justiției. Zegrean ia în vizor Guvernul: Trebuie să rămânem suspicioși! EXCLUSIV

Inquam Photos - Octav Ganea

Guvernul se va întruni luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşanu.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Ziua Z pentru statul de drept? Guvernul, ședință luni dimineață pentru adoptarea unei OUG privind Legile Justiției

În acest context, redacția PSnews a luat legătura vineri cu fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, pentru a-l chestiona dacă este de părere că Guvernul dă un pas înapoi și va ține cont cu adevărat de recomandările Comisiei de la Veneția. Astfel, juristul atrage atenția că nu îi mai crede pe cei de la PSD-ALDE, iar pe cale de consecință trebuie să rămânem suspicioși până vom vedea conținutul OUG.

„Nu. Până nu vedem conținutul OUG, nu avem cum să știm ce au de gând să facă pentru că nu îi mai cred. Să vedem conținutul OUG. Trebuie să punem în paralel cu ceea ce spun cei de la Comisia de la Veneția și atunci putem să comentăm. Până atunci nu, pentru că vedeți ce s-a întâmplat? Tot în documentele Comisiei de la Veneția se vorbea despre Parchetul acesta care trebuie să cerceteze infracțiunile comise de magistrați. Cei de la guvernare au dat OUG care nu ține cont de nimic, ci dimpotrivă, urgentează lucrurile. 

Trebuie să rămânem suspicioși. Există o vorbă: niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit câtă vreme Parlamentul este în sesiune, a precizat fostul președinte al CCR.

Totodată, întrebat despre OUG care prevede crearea unei secții speciale de anchetă a magistraților, Augustin Zegrean subliniază că este una inutilă și care contribuie la crearea confuziei printre cetățeni deoarece sunt atât de multe legi încât cetățenii nu pot lua act de toate și să le respecte.

„Această OUG este total inutilă. Tot ceea ce scrie în OUG, scrie și în lege. Mă refer la legea 304 privind organizarea judecătorească. Prin OUG se grăbesc lucrurile. Legea era în vigoare din 13 septembrie și nu s-a făcut nimic pentru punerea ei în aplicare. Atunci, cei de la guvernare grăbesc lucrurile și fac doar o treime din ele prin OUG. Cu toate acestea, se urgentează foarte tare. De ce s-au grăbit atât de tare cu această OUG? Este greu de spus câtă vreme știau că vor face luni o altă OUG. Mă gândesc că acolo la Guvern nu vin ideile peste noapte. Ei discută lucrurile și dacă știau că vin cu o OUG de modificare a Legilor Justiției care deja sunt în vigoare, nu era nevoie să mai facă încă o ordonanță pentru că și așa avem un noian de legi în țara aceasta. Sunt atât de multe legi încât lumea nu mai știe de ele. Nu are cum să le respecte pentru că nu le mai știe pe toate. Am impresia că și la Guvern este la fel, adică guvernanții, în loc să caute legile prin Monitorul Oficial să le citească, mai bine fac altele, a conchis Augustin Zegrean pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *