Skip to content
Politică

OUG split TVA a trecut de Comisia de buget a Camerei la UN VOT diferență

telegrafonline.ro

Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) privind plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată (așa-numita „split TVA”) a trecut de Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților la un vot diferență.

Comisia a dat marți raport de admitere în cazul respectivei OUG cu modificări, înregistrându-se 11 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, scrie Agerpres.

Astfel, deputații din comisie au reluat votul asupra raportului, după ce blocajul de luni, când scorul a fost 11-11. Raportul comisiei urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaților (for decizional).

Membrii comisiei au dezbătut timp de 2 zile proiectul de lege de aprobare a OUG privind plata defalcată a TVA, adoptând mai multe modificări, printre care cea potrivit căreia măsura să fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvență, iar plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem au fost majorate de 10 ori.

Astfel, potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, „au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA, și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una din următoarele situații: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligații nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadență, cu excepția celor pentru care s-a obținut eșalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei — restul contribuabililor; c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”.

Membrii comisiei au mai decis să scoată instituțiile publice și persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA din rândul celor care au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *