Skip to content
Politică

Ovidiu Neacșu critică execuția bugetară a guvernării PSD-ALDE: Se ajunge la fundul sacului! EXCLUSIV

Facebook

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a spus că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor bugetarilor, din 2019, aşa cum reiese dintr-un document prezentat de senatorul liberal Florin Cîţu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a legii salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Reacţia lui Teodorovici a venit după ce senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că PSD a trimis Comisiei Europene un document în care promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul din decembrie 2018.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Florin Cîțu publică un document trimis Comisiei Europene în care PSD promite că îngheață salariile bugetarilor în 2019

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni, 22 octombrie, cu economistul Ovidiu Neacșu pentru a analiza situația înghețării salariilor. Astfel, analistul economic a subliniat că înghețarea salariilor nu este neapărat o măsură negativă, întrucât salariul mediu din sectorul public este mai mare decât cel din mediul privat.

Cu toate acestea, Ovidiu Neacșu a atras atenția că actuala guvernare continuă cu politica „cheltuim, nu investim”, iar pe cale de consecință se va intra în incapacitate de plată.

„Zilele trecute a fost publicat un document semnat de Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care Guvernul se angajează în fața Comisiei Europene să ia măsuri pentru păstrarea țintei de deficit bugetar.

Adică noile zvonuri despre înghețarea salariilor din sectorul bugetar sunt mai aproape de realitate decât am putea crede. Să nu înțelegem neapărat că ar fi un lucru rău: salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decât cel din privat.

Guvernul se mai angajează și să păstreze investițiile la 4% din PIB, cât au fost anul ăsta, când au redus masiv din ele ca să plătească pensii și salarii. Adică politica rămâne acceaşi: cheltuim, nu investim!

Problema deficitului nu se rezolvă însă decât temporar prin aceste măsuri disperate. Lipsa investițiilor în infrastructură încetinește dezvoltarea economică, îndeamnă cetățenii români să plece către alte țări unde găsesc locuri de muncă mai bine plătite și nu ajută în nici un fel creșterea încasărilor la buget.

Banii împrumutați anul acesta vor ajunge la scadență, dobânzile la care se împrumută statul român au crescut în ultimele 6 luni, iar banii ieftini par să se termine. Când cheltui fără să construiești ceva care să aducă pe viitor creștere economică, ajungi la fundul sacului.

Să nu uităm vorbele eterne ale lui Margaret Thatcher: problema socialismului este că la un moment dat banii celorlalți se termină”, a declarat Ovidiu Neacșu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *