Skip to content
Politică

Ovidiu Ohanesian continuă seria dezvăluirilor despre răpirea jurnaliştilor în Irak. Sumele ameţitoare de bani şi mutările serviciilor secrete

Ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian continuă seria dezvăluirilor despre răpirea sa şi a celorlalţi doi jurnalişti români (Marie-Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci) în Irak. Sumele ameţitoare de bani şi mutările serviciilor secrete

Miercuri seară, în studioul B1 TV, la emisiunea „Dosar de politician”, moderatorul Silviu Mănăstire l-a întrebat pe Ohanesian dacă s-au dat sau nu bani în 2005, pentru răscumpărarea celor trei oameni de presă.

„În astfel de cazuri, aproape că fără excepţie toată lumea (ţările implicate în astfel de acţiuni de răpire) au dat bani. Niciunii nu vor recunoaşte, niciodată. Chiar doamna Florence Aubenas (jurnalistă de la Le Monde – n.r.), care a fost cu noi acolo, a fost eliberată tot în schimbul unei recompense plătite de statul francez, dar prin intermediul nostru, pentru că statul francez, multă vreme, nici n-a vrut să audă de ea. De aceea ea a venit, prin celebrul Mişcoci, să-i mulţumească lui Traian Băsescu personal”, a răspuns Ovidiu Ohanesian.

Jurnalistul de investigaţii a acuzat condiţiile stresante în care a fost interogat la sosirea pe aeroport.

„Noi am fost reînchişi («debriefing» se cheamă în ţările civilizate; noi am fost închişi), după sosirea noastră pe aeroport, fără avocaţi, fără nimeni, sub paza ofiţerilor SRI (prieteni, la vremea aceea, ai domnului Traian Băsescu), care au încercat să afle de la noi (printr-o echipă de procurori şi psihologi care ne-au audiat zi de zi) ce anume avem de gând să facem, ce anume ştim. În acele zile, au venit la noi şi de la serviciile secrete americane nişte băieţi cu care am stat de vorbă, şi au venit şi nişte băieţi din Franţa. De la francezi, întâi a venit un consilier personal al preşedintelui Franţei din acea vreme pe probleme de siguranţă naţională. Pe urmă, au venit doi băieţi de la serviciul secret probabil extern al francezilor, care voiau să afle amănunte. Au venit mai mult de formă, pentru că lucrurile deja se negociaseră (eliberarea lui Florence)”, a detaliat Ohanesian.

El a subliniat o problemă-cheie din această situaţie: „dacă s-au sustras bani din acea răscumpărare, care nu poate fi pusă pe tapet, pentru că banii au fost extraşi din fondurile speciale ale SIE”.

Întrebat dacă, în eventualitatea desecretizării, s-ar putea găsi documente, Ovidiu Ohanesian a răspuns: „Absolut. Sigur că da. Ştiu o grămadă de oameni, inclusiv domnul Florian Coldea, care era cu noi în avion şi încerca să se spună bine pe lângă mine”.

Mai mult: ziaristul a estimat că banii plătiţi pentru răscumpărare au depăşit 12 milioane de euro, iar întreaga afacere se sprijină pe sume de sute de milioane de euro.

„Am stat toţi trei în vestita vilă a SRI-ului, din Bucureşti, şi a venit la noi un băiat. La un moment dat, unul din noi a întrebat: cât a fost? Şi a zis: de ordinul milioanelor, între 9 şi 12. Mai mult sau mai puţin? Am întrebat noi. Şi ăla a zis: mai mult. Şi asta a fost tot, de-acolo a pornit toată chestia. Eu am descoperit că afacerea asta valora sute de milioane de euro. Afacerea punctuală a răpirii din Irak, pentru că (aşa cum a scris şi domnul anchetator Ciprian Nastasiu, în cartea sa, «Prădarea României»), din răpirea din Irak, în 4 iulie 2005, s-a desprins dosarul Armamentul, pentru că era vorba de trafic şi contrabandă cu armament (în care erau implicaţi Hayssam, Munaf, instituţiile statului, poate). Jumătate din dosar sunt documente secrete de stat. Deci discutăm de zece milioane de dolari? Ăştia-s bani de seminţe pentru PDL. Este vorba despre sume imense de bani”, a avertizat Ohanesian.

Admiţând că ipoteza lui Corneliu Vadim Tudor privind implicarea lui Traian Băsescu în scandalul răpirii „este, în mare parte, o poveste adevărată”, Eduard Ovidiu Ohanesian s-a plâns că, „din păcate, nu va face nimeni nimic”.

„Ascultând mărturiile ofiţerilor irakieni care au fost la faţa locului, se naşte o altă întrebare: banii ăştia pentru asta au fost folosiţi, în cele din urmă? Sau au fost folosiţi, de fapt, pentru altă operaţiune? Am avut nevoie să atacăm centrala nucleară din nord-vestul Siriei. Au participat mai multe servicii, s-au făcut mai multe fonduri speciale. Se numeşte Operaţiunea Orchard. Hayssam se ocupa, împreună cu toată gaşca de crimă organizată din subordinea sa, cu comerţul cu armament şi produse nucleare din Coreea de Nord către Siria. A fost o operaţiune bine pusă la punct (Orchard) , care, în România, s-a materializat într-un cont special pentru răscumpărare”, a continuat Ohanesian.

Întrebat dacă s-au şi dat bani (nu doar s-au scos), jurnalistul a răspuns: „Asta nu ştiu”.

Nu în ultimul rând, el a acuzat serviciile secrete din România că fac trafic ilegal de arme cu lumea arabă de zeci de ani.

„Noi avem relaţii cu lumea arabă şi cu Irakul de 30-40 de ani şi facem trafic ilegal de arme cu acest spaţiu de 30-40 de ani. Era absolut normal ca serviciile secrete româneşti care controlează aceste lucruri să aibă relaţii foarte bune în direcţia aia”, a mai arătat ziaristul.

1 comentariu la “Ovidiu Ohanesian continuă seria dezvăluirilor despre răpirea jurnaliştilor în Irak. Sumele ameţitoare de bani şi mutările serviciilor secrete

  1. Terminati cu acest asazis „jurnalist ” plin de tupeu.
    Cine l-a trimis acolo ? Statul roman ???? Cine se crede asta ????
    Arunca cu noroi fara sa poata dovedi ceva. Hai ca ne-am plictisit de tine.
    Fa si tu ceva util pentru ROMANIA !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *