Skip to content
Politică

Ovidiu Raețchi, cu lupa pe Armata Română la 100 de ani de la Marea Unire: care sunt plusurile și minusurile EXCLUSIV

Dezvoltarea României s-a bazat de-a lungul timpului pe mai multe componente, printre care și cea militară. Fără o armată ingenioasă și gata să riposteze în fața pericolelor externe poate că țara noastră nu ar fi arătat la fel, cel puțin din punct de vedere teritorial.

România a trecut de momentul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, iar odată cu acest eveniment marcant pentru poporul român apar o serie de întrebări privitoare atât la Armata Română, cât și la stadiul înzestrării acesteia.

 În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu Ovidiu Raețchi, deputat PNL în Comisia pentru apărare. Concret, întrebat în ce stadiu se află Armata Română din punctul de vedere al înzestrării, cât și care sunt plusurile și minisurile acesteia, liberalul a subliniat că la nivel de resursă umană stăm foarte bine, prilej cu care partenerii noștri strategici au cuvinte de laudă pentru profesionalismul militarilor români.

Cu toate acestea, Ovidiu Raețchi a atras atenția că avem probleme cu capacitatea noastră legislativă și organizatorică de a primi echipamentele moderne și de a le utiliza, invocând ca exemplu cazul Avioanelor F-16 care nu s-au ridicat de la sol la Parada de 1 decembrie. Astfel, expertul militar a subliniat că trebuie facilitată ca proces componenta legislativă, logistică și organizatorică.

„Armata Română stă foarte bine, și este punctul de la care plecăm, la nivelul personalului. După cum știți, toți aliații, mai cu seamă partenerii din SUA, prețuiesc implicarea soldaților români în Afghanistan. Toată lumea vorbește despre profesionalismul lor.

Elementul ce trebuie reglat la nivelul clasei politice este cel care ține de tehnica modernă de luptă, iar lucrul acesta a început în urmă cu câțiva ani prin stabilirea fondurilor, în primul rând printr-o alocare bugetară îndestulătoare în măsura în care, sigur, putem vorbi despre o astfel de alocare în condițiile în care sunt extrem de multe nevoi și banii nu vor fi niciodată suficienți pentru a le acoperi pe toate în câțiva ani. S-a făcut și acest lucru și s-a căzut de acord, deasupra oricărei abordări politice, că este nevoie de un buget semnificativ pentru zona de mondernizare a armamentului. Acum suntem în faza de aplicare în care am stabilit care sunt direcțiile și care vizează atât zona aviației, cât și zona de marină, zona militară și cea de infanterie. Toate sunt acoperite. Profilul este evident defensiv.

Marea problemă rămâne capacitatea noastră legislativă și organizatorică de a și primi în următorii ani, deci într-un timp util, aceste echipamente într-o formă finală și utilizabilă, pentru că dacă ați observat cazul de la 1 decembrie de la paradă, când ați văzut că deși ne pregătim de ani de zile pentru utilizarea Avioanelor F-16, încâ am avut probleme în a le ridica de la sol deoarece un astfel de avion nu este pur și simplu un instrument pe care îl primești astăzi și mâine îl poți folosi. El implică elemente de logistică, de infrastructură care trebuie perfect puse la punct astfel încât în condiții de îngheț, de urgență, noaptea, la orice oră, avionul să fie pregătit să decoleze. Atunci, în zona aceasta organizatorică suntem în faza actuală și sunt probleme și întârzieri care trebuie să fie rezolvate, probleme care țin de legislația de achiziție efectivă, cum faci de la punctul în care semnezi contractul la punctul în care aduci armamentul în țară și cum faci producția aici și cum faci elementele care țin de păstrarea unei părți din sumă în România pentru că dorim să folosim programele acestea și pentru a pune pe picioare parțial măcar industria națională de apărare. Toată această operațiune vastă este de abia în curs. Își va arăta rezulatele într-un an, doi în măsura în care vom ști să dezțelenim tot acest teren juridic și legislativ, logistic, organizatoric”, a declarat Ovidiu Raețchi în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *