Skip to content
Externe

Pacea din Ucraina, în continuare într-un punct mort, după o convorbire între Macron, Scholz şi Putin

Încercări de mediere între Moscova şi Kiev în Războiul rus din Ucraina se află în continuare într-un punct mort, după o convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care occidentalii l-au îndemnat să înceapă ”negoiceri directe serioase” cu Volodimir Zelenski.

Macon şi Scholz i-au cerut de asemenea lui Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol (sud-est), care s-au predat forţelor ruse şi au fost luaţi prizonieri.

Liderul de la Kremlin le-a dat asigurări că Rusia rămâne ”deschisă unei reluări a dialogului” cu Ucraina în vederea unei soluţionări a conflictului armat, în pofida faptului că negocieri de pace ruso-ucranene se află într-un pucnt mort din martie, scrie news.ro.

Occidentul continuă să-şi revizuiască politicile apărării împotriva ameninţării ruse.

Alianţa Nord-Atlantică nu mai este obligară să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Moscova – de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, a declarat duminică adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană.

Ruşii s-au angajat în Actul Fondator al Relaţiilor NATO cu Rusia, semnat în urmă cu un sfert de secol, ”să nu-şi agreseze vecinii. Tocmai asta au făcut, Şi să se consulte cu regularitate cu NATO, ceea ce nu fac”, a denunţat românul.

Actul fondator ”pur şi simplu nu funcţionează din cauza Rusiei”, acuză Geoană, iar NATO ”nu mai are nico restricţie”, de-acum, să-şi asume o ”poziţie robustă pe flancul de est”, subliniază el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *