Skip to content
Opinii & Analize

Pacea în Ucraina, o necesitate pentru toată Europa

marius constantin

Uniunea Europeană este deja în război cu Rusia, chiar dacă politicienii nu au curaj să recunoască acest lucru și își ascund intențiile în spatele unor așa-zise ajutoare umanitare. Războiul între NATO-UE și Rusia se duce pe mai multe fronturi: sancțiuni economice, înarmarea Ucrainei, au pus la dispoziția Kievului centrul ciber-război al NATO din Estonia, excluderea rușilor din companii și competiții sportive sau artistice, sechestru pe conturile și bunurile rușilor, retragerea unor multinaționale din Rusia.

Ne lipsește doar conflictul militar direct între UE-NATO și Rusia. Dar niciun război mondial nu începe direct cu o confruntare militară la scară mondială, însă astăzi nu asistăm la o deschidere spre negocieri – din nicio parte – ci la escaladarea conflictului. Astăzi, prețul negocierilor cu Rusia este mult mai mare pentru Ucraina decât înainte de începerea războiului. Rusia a pierdut foarte mulți bani în acest conflict și va trebui să-i recupereze. Astfel, șansele pentru pace în urma negocierilor sunt foarte mici dacă președintele Ucrainei nu anunță că este înfrânt. Putin va dori o victorie clară, va dori să-l vadă umilit pe Zelenski. Ucraina nu e în poziția de a cere ceva, ci are doar două soluții: ori îndeplinește dorințele Rusiei, ori continuă războiul.

Continuarea războiului poate părea un gest de eroism o perioadă, atât timp cât cetățenii rezistă în această criză umanitară. Dacă războiul va continua prea mult timp, cetățenii se pot preda Rusiei și pot accepta condițiile Moscovei pentru că vor avea nevoie de hrană, medicamente, locuri de muncă. Tot mai mulți cetățeni vor să părăsească țara, semn că oamenii nu cred în gesturi de eroism. Ucraina era o țară foarte săracă și înainte de război, dar după aceste evenimente va avea viitorul compromis pentru câteva decenii.

Războiul între UE și Rusia poate izbucni dacă Polonia (sau alte state) va oferi avioane Ucrainei. Avioanele militare nu pot fi transportate terestru între cele două țări. Astfel, piloții ucraineni ar trebui să meargă în Polonia și să preia avioanele militare de acolo, dar acest lucru va fi o declarație de război a Poloniei, care va oferi teritoriul său Armatei Ucrainei și poate atrage bombardamente către aeroporturile poloneze. În timp ce SUA anunță că va oferi avioane armatei Ucrainei, din Polonia nimeni nu e dispus să facă asta, mai ales după amenințările lui Putin. Premierul Poloniei a spus că va nu furniza avioane Ucrainei, dar îi va ajuta în alte domenii.

Un alt pas care ne poate duce spre conflictul militar direct va fi atunci când NATO va declara zonă „no-fly” deasupra Ucrainei. În acest caz, va fi o intrare directă în război împotriva Rusiei, pentru că NATO va trebui să doboare avioanele rusești și sistemele de apărare aeriană. În acea situație, războiul ar deveni între NATO și Rusia. Președintele Ucrainei cere insistent zona „no-fly”, dar de la Washington primește doar refuzuri.

România începe pregătirile de război cu inventarea unei „stări de criză”. O astfel de măsură este inutilă, pentru că în Constituție există deja starea de urgență, asediu și război, însă acestea depind de Parlament. Președintele Klaus Iohannis vrea o măsură pe care să o controleze direct și inventează „starea de criză”, pe care o va iniția ministrul apărării naționale, va avea avizul premierului (generalul Nicolae Ciucă) și va fi aprobată de CSAT, unde decide președintele Iohannis. Sunt toate motivele pentru a o declara neconstituțională, dar nimeni nu mai e interesat de Constituție.

Ce va face România dacă va fi atacă Republica Moldova? Va interveni sau va privi neputincioasă? Momentan, nimic nu arată că Rusia ar fi interesată de Moldova. Moscova nu o consideră un stat inamic. Chișinăul a evitat să ia decizii care să enerveze Moscova, iar cererea de aderare la UE nu are niciun sens când Europa e în război.

Efectele acestui război dintre UE și Rusia le resimt cel mai mult cetățenii, care privesc cum prețul la gaze și petrol crește în fiecare zi. Sancțiunile economice impuse Rusiei lovesc inclusiv în economia europeană și avem nevoie de pace cât mai repede. După doi ani de pandemie, după doi ani în care au murit milioane de oameni nevinovați nu ne permitem o altă luptă în care să ne punem în pericol viața. Niciun preț nu este prea mare dacă acela este prețul pentru pace și evitarea războiului. Lumea în care trăim nu va deveni mai bună cu un război, ci doar cu măsuri care să mențină pacea. Acest lucru trebuie să înțeleagă și Rusia, și Uniunea Europeană. Europa nu trebuie să redevină acel continent măcinat de războaie, așa cum era în urmă cu 70 de ani.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *