Skip to content
Coronavirus

Pacienții de la Nasta sunt trimiși acasă cu necesar de oxigen pentru a face loc la ATI. Mahler: Este o situație pe care nu am mai trăit-o

Într-un interviu pentru PS News, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, a precizat că în acest moment unitatea medicală a intrat în colaps din cauza lipsei de paturi ATI și de personal specializat. De asemenea medicul a explicat că „situația este extrem de gravă”, astfel încât „pacienții care sunt ameliorați, dar au un necesar de oxigen sunt trimiși acasă pentru a elibera paturile pentru cei care vin”. Situația este dificilă și pentru cadrele medicale din Institutul Marius Nasta, astfel încât managerul spitalului a declarat că „nu se vor mai acorda concedii de odihnă în luna octombrie”.

„În Marius Nasta am suplimentat numărul de paturi ATI. 8 pacienți sunt în unitatea mobilă, 7 sunt pe secție, 15 paturi ATI în total.

Avem 81 de paturi în total, iar în acest moment avem 6 pacienți internați peste cei 81 și ne mobilizăm să mai căutăm paturi să umplem holurile. Problema este că umplem holurile, dar nu știu de unde vom avea oxigen. Dacă vom avea nevoie să intubăm pacienții, o vom face și vom căuta ventilatoare care să funcționeze doar cu sursă de oxigen, dar situația este extrem de dificilă și extrem de greu de manageriat. În acest moment vă pot spune că pacienții care sunt ameliorați, dar au un necesar de oxigen îi trimitem acasă pentru că trebuie să eliberăm paturile pentru cei care vin.

Este o situație pe care nu am mai trăit-o, extrem de gravă, extrem de dificilă și ne așteaptă două săptămâni în care nu știu cum ne vom descurca, dar probabil că de la zi la zi vom găsi cele mai bune soluții pentru oamenii care vin la noi la ușă”, spune Mahler.

De asemenea, medicul a explicat că Institutul Marius Nasta se confruntă și cu lipsa personalului medical specializat în secțiile de Terapie Intensivă.

„Nu avem personal specializat. Noi am angajat, din păcate din alte unități sanitare, iar cei angajați nu sunt lăsați să vină. Din 10 asistente pe care le-am angajat în unitatea mobilă, 5 nu primesc acordul să vină decât peste 21 de zile, iar 21 de zile înseamnă foarte mult pentru Institutul Marius Nasta, la nevoia de personal pe care o are. Am făcut oarecum angajări, dar pe hârtie, pentru că oamenii nu sunt lăsați să plece de la locurile de muncă, sunt amenințați și nu cred că este o atitudine care ne ajută. Până la urmă, am mobilizat personal din alte secții, am redus activitatea în chirurgie toracică, asigurând doar urgențele, reducem activitatea unde putem, deși numărul pacienților care au nevoie de intervenție este foarte mare. Pacienții de pneumologie sunt mulți de asemenea. Toate astea trebuie făcute în condițiile în care și noi avem și personal vaccinat, dar și personal nevaccinat care vine și trebuie să se izoleze la domiciliu, pentru că cei nevaccinați se îmbolnăvesc, îmbolnăvirea este din comunitate, iar acest lucru creează disfuncționalități și trebuie să acoperim graficul de lucru.

Este o situație foarte dificilă. Am luat decizia de a nu mai acorda concedii de odihnă în luna octombrie. Vă dați seama că sunt foarte multe nemulțumiri, dar trebuie să fim aici”, explică medicul.

Despre transferul pacienților în stare critică în străinătate, Mahler spune că acesta ar „scădea șansele de supraviețuire a pacientului”.

„Există un mecanism european pe care România poate să îl acceseze. Suntem parte a Uniunii Europene și asta este un lucru bun. Folosim acest mecanism când vine vorba de arși, adică nu ar fi ceva nou pentru România, însă trebuie să ne gândim la un aspect extrem de important: atunci când transportăm un pacient critic, acel pacient este unul intubat, iar intubarea pacientului scade șansele lui de supraviețuire și atunci nu avem încă informații despre ce șanse de supraviețuire ar avea acești pacienți pe care dacă îi transportăm îi intubăm și iar îi transportăm. Vă întreb ceva: pe care dintre ei să îi alegi?! Noi avem foarte mulți acum și ar reprezenta un risc în acest moment pentru pacienți”, conchide managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *