Skip to content
Video

PACT vrea să bată recordul de Centenar. Burduja, 9 propuneri pentru România și UE EXCLUSIV

cariereonline.ro

Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro l-au avut ca invitat pe Sebastian Burduja, fondatorul și președintele Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).

Politicianul a anunțat că pentru Centenarul Marii Uniri partidul pe care îl conduce are în plan organizarea unei hore la Alba Iulia, care să adune români din toată lumea și care să fie cea mai mare horă românească din istorie. Mai mult: oamenii lui Burduja vor să bată recordul mondial, care – potrivit paginii Guinness World Records – a fost atins pe 24 ianuarie 2006, adunând 13.828 de oameni în Slatina.

„Cred că acest 1 Decembrie 2018 – această bornă 100 – poate și trebuie să fie un apel la unitatea românilor de aici și din diaspora, o punte între noi, cei care am rămas sau am revenit acasă din varii motive (poate ne-am înapoiat – așa cum ni s-a mai spus) și românii care încă rămân în diaspora. Mulți dintre ei nu vor să rămână acolo – știu lucrul ăsta. Poate e un semnal că țara are nevoie de ei”, a comentat președintele PACT.

În continuare, Sebastian Burduja a vorbit pe larg despre proiectul Europa 9, care conține nouă propuneri pentru reforma Uniunii Europene. Printre ele se numără o mai mare unitate dintre țările membre, precum și condiționarea acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept.

„Noi suntem un proiect construit pas cu pas, cu foarte multă răbdare, cu foarte mult efort și fără scurtături (așa cum, din păcate, alte platforme sau alte partide au făcut-o sau o fac). Oamenii se implică în PACT pentru România pentru niște idei – nu pentru lider sau pentru funcții, pentru că nu avem ce funcții să le oferim (decât funcția de cetățean implicat în comunitățile lor). Se implică pentru ideea că au această putere de a schimba lucrurile, sunt oameni de centru-dreapta, oameni gospodari, oameni curajoși, oameni cu inițiativă, oameni care prețuiesc munca și oameni care țin fără niciun dubiu la Europa de Vest, la România occidentală. Și cred în acest proiect: mai multă Europă în România, mai multă Românie în Europa.

Pactul pentru Europa Nouă (sau #Europa9) conține nouă propuneri – prima listă românească de propuneri pentru reforma Uniunii Europene. Mi-ar fi plăcut s-o văd din partea mediului guvernamental sau măcar să am o reacție din partea mediului guvernamental la această listă.

Să vă dau câteva exemple de lucruri pe care noi le-am pus pe agendă: vrem o Europă care să fie aproape de cetățeni, pentru că de multe ori Uniunea Europeană este criticată că e departe de cetățenii din comunitățile lor. Și eu am spus: haideți să aplicăm principiile bugetării participative la nivel european! Bugetarea participativă mai nou se întâmplă și la noi în țară (în București se vorbea de așa ceva, dar în Cluj chiar se întâmplă): o porțiune din bugetul public este alocat conform votului cetățenilor: vot direct, pe întruniri locale, pe proiecte definite de către cetățeni și ulterior și monitorizate de cetățeni. Haideți să aplicăm acest principiu la nivel european (Uniunea Europeană are un buget propriu; sunt miliarde și miliarde de euro) – o părticică la început să fie alocată în funcție de preferințele cetățenilor.

Doi: fonduri europene condiționate de respectarea statului de drept. Nu poți să fii Ungaria sau Polonia de azi și să calci în picioare statul de drept, iar în același timp să primești cu brațele deschise miliarde și miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Pentru că, spre deosebire de noi, ei chiar știu să le absoarbă, deși încalcă spiritul european al democrației liberale. Viktor Orban a și spus-o: el construiește o democrație iliberală acolo. Alții spun că el construiește o autocrație postmodernă. Orice ar fi, nu e democrație, așa cum mi-aș dori eu să fie o democrație în care să crească copilul meu.

Vorbim de o unitate europeană pentru inovare disruptivă, pentru securitate cibernetică, de un institut european pentru formarea viitoarelor elite (parlamentari europeni), să evităm situații în care clonăm modelul Nigel Farage din Marea Britanie: un eurosceptic profund, un adversar al proiectului european, dar care stătea bine-mersi, plătit din banii noștri la Bruxelles, și ne explica cât de rău face Uniunea Europeană. Eu mi-aș dori să văd acolo oameni care construiesc o Europă unită și puternică. Și România are responsabilitatea de a face asta”, a detaliat Burduja.

În același context, șeful PACT a criticat actuala coaliție PSD-ALDE pentru divizarea societății românești între pro-europeniști și anti-europeniști.

„Mă tem că PSD și ALDE vor face din următoarele alegeri o luptă între pro-Europa și anti-Europa. În lupta asta, PACT este clar în tabăra proeuropeană – vrem mai multă Europă aici, vrem o Românie cu adevărat integrată în nucleul dur al Uniunii Europene”, a arătat Sebastian Burduja.

Vedeți mai jos – în intervalul 13:11 – 26:46 – cum se pregătește PACT pentru alegerile europarlamentare din anul 2019 și cum își propune partidul să atragă simpli cetățeni pe listele de candidați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *