Skip to content
Politică

Pactul PSD-Pro România pentru locale: Social-democrații renunță la Sectorul 2 în favoarea unui fost primar penal

Inquam Photos / George Călin

Înțelegerea electorală dintre PSD și Pro România prinde contur înainte de alegerile locale, iar miza cea mai importantă o reprezintă primăriile Capitalei. Dacă la Primăria Generală lucrurile sunt clare, Gabriela Firea fiind în mod cert candidatul noii coaliții, la sectoare negocierile sunt în toi.

Surse politice au declarat pentru PSnews că la Sectorul 2, de pildă, candidatul comun PSD-Pro România va fi fostul primar Neculai Onțanu. PSD renunță, astfel, la candidatura pentru acest sector în favoarea partidului condus de Victor Ponta, iar acesta l-ar fi propus pe Onțanu, care a condus Sectorul 2 timp de patru mandate.

Social-democrații știu că actualul primar al sectorului, Mihai Toader, n-ar avea nicio șansă în fața lui Dan Cristian Popescu, candidatul PNL, și preferă atunci varianta unui candidat propus de Pro România, mizând pe o situație ”win-win”: dacă Neculai Onțanu câștigă, atunci câștigă ”candidatul nostru”, iar dacă Onțanu pierde, pierde ”candidatul Pro România”.

Neculai Onțanu a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită un teren în valoare de 4,2 milioane de euro în schimbul retrocedării altor terenuri. În iulie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a decis însă încetarea procesului ca efect al intervenirii prescripţiei. Decizia instanţei nu este definitivă, iar DNA a contestat hotărârea.

Pactul anti-PNL

PSD și Pro România au bătut palma pentru o colaborare la alegerile locale din vară, scopul principal fiind acela de a mai tăia din elanul electoral al liberalilor din ultima perioadă.

De altfel, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și Gabriela Firea au participat la convenția anuală a Pro România, unde mesajul principal a fost unitatea împotriva PNL.

Marcel Ciolacu i-a îndemnat pe membrii Pro România să se întoarcă înapoi la PSD. ”Revenind, mă uit în sală și văd mulți colegi. În minte îmi vin vorbele mamei mele, atunci când eu și frații mei întârziam, ea ne spunea: Hai, treceți odată acasă”, a mai declarat Ciolacu la eveniment. Liderul interimar al PSD a subliniat că ”au trecut vremurile când nici nu puteai să vorbești în PSD, că erai considerat trădător”.

La rândul său, Gabriela Firea a mărturisit că a acceptat fără să stea pe gânduri invitația lui Victor Ponta la întrunirea membrilor Pro România, deoarece consideră că aceasta a fost cel mai performant premier pe care l-a avut România în ultimii ani. În plus, edilul i-a propus direct lui Ponta o alianță PSD-PRO România care să o susțină la alegerile locale din 2020, iar Ponta a fost de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *