Skip to content
Editorial Opinii

Pactul PSD-USR. PSD nu moare, PSD se transformă pentru că opoziția îl lasă să o facă

Președintele Iohannis e dat dispărut cu tot cu referendumul său, iar opoziția pare concentrată pe Bruxelles și alegeri prezidențiale. Alegeri prezidențiale care oricum nu prea au sens dacă pierzi alegerile parlamentare.

În tot acest timp, PSD este lăsat liniștit să-și lingă rănile și să se transforme. Își spală zi de zi imaginea șifonată în fața publicului și vrea să stingă toate conflictele.

Dragnea a dispărut, a venit Dăncilă și toată lumea a uitat că avem cel mai incompetent premier din istoria acestei țări, chiar dacă mulți incompetenți au fost în această funcție. Este același om care nu știa să citească nici măcar „2020”. Vorbim de un premier care în mod normal n-ar trebui să ocupe vreo funcție în vreo instituție a statului român, arătând de multe ori că nu e capabilă nici să înțeleagă sistemele simple din politică, dar ce să mai spunem de geopolitică sau economie politică.

Viorica Dăncilă este creația lui Liviu Dragnea și a baronilor pesediști care au umflat cheltuielile statului român, s-au abonat la contracte cu statul și au dus atacurile împotriva justiției pentru a scăpa de dosare penale. Viorica Dăncilă este simbolul unei perioade întunecate din istoria recentă a țării, dar brusc a devenit simpatică pentru că a scăpat de Dragnea. Și atât timp cât nimeni n-o consideră vinovată de ceva, ea va dăinui liniștită pe scena politică, dirijată de baronii flămânzi și speriați de procurori.

Remanierea guvernamentală

Toate schimbările din Guvern sunt strategii pentru ca PSD să-și schimbe blana, dar năravul rămâne același. Dispare Carmen Dan de la Ministerul Afacerilor Interne, secretara lui Dragnea, și vine Nicolae Moga, membru al grupului Radu Mazăre. Un alt personaj care în viața lui n-ar trebui să conducă un minister, fiind lipsit de orice competență pentru o astfel de funcție și neavând rezultate sau performanțe profesionale. Un etern băiat deștept, prieten cu Mazăre, care s-a bucurat de funcții doar datorită legăturilor politice.

Este evident că Nicolae Moga vine la Ministerul de Interne pentru a proteja interesele baronilor, altfel n-are nicio treabă cu domeniul respectiv.

Mai urmează alte câteva schimbări în Guvern, dar niciuna nu dă speranțe României, niciuna nu reprezintă semnalul că acele ministere vor începe să lucreze pentru cetățeni și nu pentru grupurile infracționale organizate din politică.

Remanierea guvernamentală este un joc prin care PSD câștigă timp. Nu pentru alegerile prezidențiale, ci pentru alegerile din 2020.

Pactul USR-PSD

Unul dintre principalii vinovați pentru renașterea PSD este chiar USR, care nu vrea să-și asume guvernarea și face o opoziție falsă, o opoziție de ochii lumii așteptând 2020. USR nu vrea să intre la guvernare, USR nu vrea să dea jos PSD. Îi lasă acolo pentru că le aduce voturi, iar la alegerile prezidențiale, Dan Barna va merge la Viorica Dăncilă și îi va cere voturile pentru a-l bate pe Iohannis, deja toți useriștii încep să se obișnuiască cu acestă idee. Așa cum Cioloș a fost un premier PSD, la fel și Dan Barna poate fi un președinte PSD.

La fiecare moțiune de cenzură, USR n-a fost capabil să rupă din majoritatea parlamentară. Și atât timp cât partidele din opoziție nu recrutează parlamentari din PSD, nu vor reuși să-i bată și vor trebui să aștepte 2020. USR spune că nu e moral și că nu vrea traseiști.

Însă există marele risca ca în 2020 PSD să revină la putere. În 2015 toată lumea îl dădea învins. Un an mai târziu a câștigat detașat alegerile locale și parlamentare. De ce s-a ajuns la asta? Pentru că Guvernul Cioloș a evitat să fie un guvern politic și a preferat să fie un guvern zero care a protejat interesele PSD.

Cât despre pactul PSD-USR o să ne lămurim la alegerile prezidențiale. PNL și Iohannis încep să fie izolați pe scena politică. Noul val de politicieni îi va da la o parte, iar noul val de votanți îi va ocoli. Klaus Iohannis este în acest moment puternic și sigur de mandatul său pe un electorat stabil, însă mobilizarea celor indeciși va însemna, în 2019, voturi pentru USR-PLUS, nu pentru Iohannis, așa cum s-a întâmplat în 2014.

Vremurile se schimbă și PSD are capacitatea să se adapteze. Viorica Dăncilă nu caută victorii spectaculoase, ci încearcă să mențină partidul pe linia de plutire. Este ajutată și de faptul că opoziția, spre deosebire de alți ani, nu recrutează din majoritatea parlamentară, pentru că USR-PLUS și-ar ataca colegii de opoziție. Astfel, parlamentarii PSD sunt nevoiți să rămână alături de coaliție și să se salveze împreună sau să dispară din Parlament împreună.

1 comentariu la “Pactul PSD-USR. PSD nu moare, PSD se transformă pentru că opoziția îl lasă să o facă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *