Skip to content
Economie

Pagube de zeci de mii de lei pentru fermieri. Tone de roșii românești, aruncate pentru că agricultorii nu au cui să le vândă

goveggie

Fermierii din Giurgiu au probleme mari în această toamnă. Înregistrează pagube de zeci de mii de lei, pentru că roșia de toamnă nu se vinde. Tot din această cauză, zeci de tone de tomate vor fi aruncate pe câmp.

Fermierii au mizat pe roșia târzie, dar înregistrează deja primele pagube, după ce tomatele de toamnă nu au avut succes la vânzare. Vânzătorii spun că au fost dispuși să lase kilogramul și la prețul de un leu, dar nimeni nu a dorit să le comercializeze, notează Digi24.

Fermierii au fost stimulați de anunțul ministrului agriculturii, care a precizat că vor fi premiați cu 2.000 de euro legumicultorii care vor aduce pe piață roșii proaspete, în perioada noiembrie – decembrie.

Astfel, fermierii s-au mobilizat și au plantat tomatele târzii, dar la momentul recoltării au realizat că nu există cerere pe piață. Din acest motiv, zeci de tone de roșii vor fi aruncate pe câmp, la Giurgiu.

Stimulentul financiar, dar și speranța unui profit bun i-au determinat pe fermieri să mizeze pe toamnă și mai ales pe recolta de tomate.

Agricultorii din Giurgiu povestesc faptul că aruncă tone de tomate românești, perfect sănătoase, pe câmp, pentru că nu au cui să le vândă. Spre exemplu, un tânăr în vârstă de 25 de ani a mizat pe profitul de pe urma roșiilor, însă pagubele sunt majore și explică faptul că nu a reușit să își vândă marfa la comercianți nici măcar cu un leu kilogramul.

„Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei – patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul că deja a venit iarna”, spune Mihai, un fermier în vârstă de 25 de ani, din Giurgiu, pentru sursa citată mai sus.

Tânărul critică programul de stimulare și spune că a fost gândit mai mult ca să îi blocheze pe fermieri, în loc să îi ajute.

„Le arunc, n-am ce să le fac. Am peste zece mii de lei până acum, pierdere numai la astea, de când le-am cultivat. Am dat trei mii și cinci sute numai pe sămânță. Să oprească importurile, să nu mai importe de afară, să putem să vindem și noi”, a mai spus și fermierul Vasile, tot pentru Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *