PSnews

Ultima Oră

Palada arată avantajul lui Iohannis asupra PSD. Tudose – dublă sau triplă comandă? EXCLUSIV

youtube.com

Sociologul Mirel Palada a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală avantajul președintelui Klaus Iohannis asupra Partidului Social Democrat (PSD).

Directorul institutului de sondare Sociopol a arătat că discuția trebuie începută de la principala criză politică a anului (înlăturarea executivului Sorin Grindeanu), opinând că recentele propuneri fiscale ale premierului Mihai Tudose ar fi, de fapt, unele benefice, iar nu controversate. Mai mult: Palada a estimat că aceste măsuri ar putea fi de natură să amelioreze situația PSD, zdruncinată ca urmare a schimbării de guverne.

„PSD-iștii au luat niște măsuri, au trecut printr-o criză internă de natură să le afecteze imaginea, dar pe de altă parte aceste măsuri luate după criză este foarte posibil pe de o parte să îi întărâte pe unii (dar care oricum nu țineau cu ei), iar pe de altă parte să întărească rândurile în electoratul propriu, care probabil să considere aceste propuneri fiscale ca fiind necesare pentru sustenabilitatea României și pentru o mai mare echitate și dreptate socială (pentru că până la urmă despre asta este vorba în discursul PSD-ului). Și atunci e destul de posibil ca un efect negativ al crizei interne de leadership să fie contracarat de un efect pozitiv al unor teme pe care societatea română le așteaptă. Sau poate nu – e prea complicat ca să tragem o concluzie. Poate că și cei din opoziție au fost afectați în egală măsură de percepția generală critică la adresa clasei politice românești. Poate că au scăzut și ei, și atunci per ansamblu poza nu s-a mișcat… N-avem de unde ști”, a detaliat Mirel Palada, adăugând că până acum nu a făcut vreo cercetare concretă pe tema schimbărilor guvernamentale.

Chestionat dacă este Bruxelles-ul a doua sau poate chiar a treia comandă la care răspunde premierul Mihai Tudose, Mirel Palada a amintit că, odată cu aderarea la UE, România și-a asumat pierderea unei părți a autonomiei decizionale. Întrebarea a venit în contextul în care, proaspăt întors de la Bruxelles, prim-ministrul a dat înapoi în legătură cu propunerile fiscale care au inflamat opinia publică.

„Chiar nu știu toate comenzile domnului Tudose. Știm că, de când România a intrat în Uniunea Europeană, România și-a pierdut o parte din autonomia de acțiune politică pe zona de politici publice și nu este primul guvern care să se confrunte cu necesitatea consultării cu Uniunea Europeană. De multe ori, aceste consultări au condus la oprirea intențiilor de politici publice din România. N-aș vedea ce s-a întâmplat zilele trecute ca fiind un lucru excepțional, ci pur și simplu ca făcând parte din relația de subordonare a României față de Uniunea Europeană, o subordonare pe care România și-a asumat-o în momentul în care a semnat tratatul de aderare. N-o să fie nici ultima dată când se întâmplă așa ceva: și guvernul ăsta, și guvernele viitoare o să aibă de a face cu astfel de constrângeri structurale”, a explicat patronul Sociopol.

Ultimul subiect discutat cu Mirel Palada a fost cel al lui Klaus Iohannis, cu accent pe poziționarea acestuia în timpul crizei guvernamentale și pe susținerea acerbă a acestuia față de Codruța Kovesi, în ciuda scandalului de la vârful DNA. Concret: Palada a estimat că, în fond, ultimele săptămâni au adus o radicalizare a celor două tabere (PSD-istă, respectiv iohannistă) pe subiectul Laura Kovesi, dar, până la urmă, șeful statului a avut de câștigat, datorită lipsei de împotrivire față de schimbarea guvernelor.

„În privința susținerii domnului Iohannis la adresa doamnei Kovesi, cred că dânsul își întărește poziția de justițiar, de luptător anti-corupție în rândurile taberei anti-PSD, unde una dintre principalele teme o reprezintă exact asta: anticorupția, să murim de gât cu corupții, PSD-iștii sunt niște corupți, sunt niște ticăloși, niște nemernici… O temă politică, electorală de înfierbântare a emoțiilor electorale, care funcționează de vreo 10-15 ani de zile foarte bine în tabăra anti-PSD. În schimb, în tabăra PSD, nu cred că domnul Iohannis este atât de iubit pentru declarațiile de susținere a doamnei Kovesi, pentru că tabăra PSD consideră că doamna Kovesi este reprezentantul unui tip de acțiune de poliție politică. Dar Iohannis în această tabără oricum nu era iubit, așa că nu cred că s-au schimbat mari lucruri: unde era iubit înainte, este iubit și în continuare; unde nu era iubit înainte, nu e iubit nici acum… Doar s-au întărit, s-au adâncit tranșeele celor două tabere care sunt pe poziții ireconciliabile.

Ipotezele cele mai probabile sunt că, în urma crizei politice a demiterii guvernului Sorin Grindeanu-Victor Ponta, PSD-ul a avut de a face cu o lovitură de imagine. Este o ipoteză plauzibilă – nu am concretizat-o într-o măsurare sociologică, dar este o ipoteză care stă în picioare. De asemenea, o altă ipoteză care stă în picioare este că, în urma acestei crize politice interne, Iohannis a avut de câștigat: și prin contrastul că uite ce fac adversarii lui electorali, dar și prin atitudinea pe care a avut-o, una constructivă, nu s-a pus contra propunerilor de modificare a Guvernului; din contră: am avut de a face cu un flux de colaborare între zona politică PSD și zona Cotroceniului, lucru mai puțin întâlnit în ultimul timp… Și atunci cred că, din punctul ăsta de vedere, Iohannis este un soi de factor de echilibru: nu a fost atât de scorțos, de arțăgos, de Gică Contra… Mă rog: a avut el niște declarații, dar ălea cred că au fost mai mult pentru impresie artistică. În afară de unele declarații, el a fost constructiv. Și atunci cred că asta a făcut ca în rândurile unei părți a opiniei publice să fie perceput ca fiind mai echilibrat și un factor de potolire, de normalitate. Cred că Iohannis este singura persoană care a avut de câștigat în urma acestei crize politice (demiterea guvernului Grindeanu – celelalte pălesc în fața ei). Dar asta – repet – este la nivel de impresie personală. Nu am validat-o printr-o cercetare sociologică, ci e doar o ipoteză inițială de lucru”, a încheiat Mirel Palada.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi